Nå i førjulstiden har det vært flere tilfeller der fotgjengere har blitt påkjørt i gangfeltene. Hvem har skylden? Legger vi for mye juridisk ansvar på bilførerne? Bør fotgjengerne få større ansvar? Jeg mener flere har et galt syn på fotgjengere!
Direktør i Trygg Trafikk, Jan Johansen, uttaler til VG at fotgjengere ikke må hevde sin rett ved gangfeltene. Det var sikkert godt ment, men jeg er redd for at denne uttalelsen ikke ga noen som helst positiv effekt. Snarere tvert i mot. Etter leserkommentarene å dømme, ble Johansens uttalelse tatt til inntekt for å gi fotgjengere større juridisk ansvar når de krysser gangfelt. Det betyr mindre risiko for bilførere som ikke stanser ved gangfelt, og mindre konsekvenser ved eventuelle påkjørsler, – særlig hvis det skjer uten vitner. I dag medfører påkjørsler i gangfelt uvilkårlig straff for den kjørende.
Uttalelsen bidrar også til å gi et galt syn på fotgjengere.
Fotgjengere er alle som ferdes til fots langs gater og veier. Det er tiåringer, det er tenåringer med musikk på øret, det er demente, det er folk som kan ha mange former for handicap. Det stilles i dag ingen formelle krav til å være fotgjenger, og det bør det heller ikke gjøre i fremtiden.
En drosjesjåfør jeg kjenner, sier han har et knep som aldri slår feil. Når han nærmer seg en situasjon hvor han har vikeplikt, ser han bare en helt annen vei uten å tøtsje bremsen. Ingen tør å trosse en Mercedes som ikke gir tegn til å bremse, og en sjåfør som tilsynelatende ikke har fått øye på deg. I møte med en tiåring foran et gangfelt vil bilføreren ta en lett seier. Drittsekk, tenker du kanskje. Det finnes mange bilførere som konsekvent forsøker å ignorere personer ved gangfelt.
Det juridiske ansvaret for å stanse ved gangfelt ligger i dag hos bilføreren. Kjører man mot et gangfelt skal bilføreren forsikre seg om at det ikke befinner seg fotgjengere på vei over, eller som er i ferd med å ta seg over. Selv ved minste tvil, skal farten avpasses slik at han om nødvendig kan stoppe. I travle førjulsgater kan ubetenksomme fotgjengere dukke raskt opp foran deg i gangfeltet. Det betyr at bilførere må passere gangfeltet i gangfart. Det spiller ingen rolle om bilen bak tuter. Det er ditt ansvar og din risiko.
Hva er bilførerens konsekvenser?
En oppdiktet førjulsgrøsser:
Jeg er Terje, en middelaldrende mann.
Alle mine drømmer i livet har gått i oppfyllelse.
Jeg er velstående, jeg bor i et hyggelig strøk, jeg har en kjernefamilie som jeg elsker – og som elsker meg, jeg har et meningsfylt arbeid, jeg nyter respekt der jeg ferdes.
Det er snart jul.
Jeg suser nedover veien i min statusbil full av elektronikk, fargeskjermer, skinnseter og søt julemusikk over BOSE-anlegg…
— BONK —
… Hva var det? … En rose i frontruten! … Ligger det en livløs kropp bak bilen min? … Gangfelt? Her? Min skyld?… …
Nå, Terje! Hvordan tror du resten av livet ditt vil arte seg?
Førerkortbeslag? Soning? Ryktene? Selvrespekt? Flytting? Bytte jobb? Familieoppløsning?
Dette for å vise at konsekvensene for begge parter er ubetalelige – også for bilfører. Noen vil nok hevde at konsekvensene for bilfører etter en ulykke er urimelig høye.
Det er ikke min drosjevenn som er den største risikoen for påkjørsler i gangfeltene. Faktisk synes jeg yrkessjåfører er flinke til å forholde seg til gangfelt. Den største faren er bilførere som har feil se-teknikk og ikke bryr seg om å lese trafikkbildet. Disse bilførerne befinner seg blant middelaldrende og eldre bilførere.
På sin måte har de også et galt syn på fotgjengere.
Å lese trafikkbildet er å forestille seg hvordan trafikkbildet vil se ut etter få sekunder. Da er det mulig å tilpasse farten mot rundkjøringer og gangfelt på en udramatisk måte, ofte uten å måtte stanse i det hele tatt. Mange synes dette er vanskelig. De kobler ut og konsentrerer seg om baklysene til bilen foran. Alt for mange bilførere kjører slik.
Har du spilt fotball, vet du vet du at det er din fordel å kunne bedømme hvor ulike spillere vil befinne seg de kommende sekundene. I bilen er det likedan. Når du ser at en person kommer til å nå gangfeltet samtidig med deg, bør du avpasse farten, eventuelt stoppe og vinke fotgjengeren over. Det er den beste løsningen.
Noen gir på gass for å komme over først. Det er den nest beste løsningen.
Noen bryr seg ikke om å lese trafikkbildet i det hele tatt. Det er den dårligste løsningen. Det er denne gruppen av bilførere vi må passe oss for, når vi skal krysse et gangfelt.
Jeg har dessverre opplevd flere slike bilførere ved gangfeltene nå i desember. Involverte fotgjengere har alle vært forsiktige når de krysset gangfeltet. Jeg har liten tro på at moren med sitt lille barn, som nylig ble påkjørt i et gangfelt i Molde, hevdet sin rett i trass. Det samme gjelder de andre tilfellene som er omtalt nå i desember, herunder den fatale påkjørselen ved gangfeltet i Enebakkveien 235 der den involverte bilføreren var i 70-årene.
Det er tankeløst av Trygg Trafikk å fortelle fotgjengere noe vi allerede vet. Trygg Trafikks direktør, som har tidligere fartstid fra Norges Automobilforbund, bør heller formidle til bilførerne – sine gamle medlemmer – hva den reelle risikoen faktisk er – uten innpakning og sminke, slik jeg gjorde det i dette innlegget. Fortelle at risikoen reduseres betydelig dersom farten inn i gangfeltene reduseres. Jeg tror det ville hatt større effekt.
Kjære fotgjenger: Bruk refleks, gjør deg synlig og kryss gangfeltet bestemt, men varsomt. Så skal alle sammen snart få feire jul igjen 😉
VG (15.12.2013): Livsfarlig for fotgjengere å hevde sin rett
Pressemelding fra Trygg Trafikk: Vil stille krav til fotgjengerne
Hei Terje,
Jeg er kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, og vil gjerne kort kommentere det du skriver.
Når vi råder fotgjengere til å bruke refleks og å se seg for før de krysser veien, er det fordi vi mener det er et godt råd for å ivareta sin egen sikkerhet. Det handle ikke på noen måte om å redusere bilførers ansvar. Vårt utgangspunkt er at de fleste bilførere ikke ønsker å kjøre på andre, og at fotgjengere ikke ønsker å bli påkjørt. Og vi tror at risikoen for at det skjer fotgjengerulykker reduseres hvis begge parter gjør sitt beste for at det ikke skjer.
Jeg tror det er svært få bilførere som vil kalkulere ift juridisk ansvar, eller ta lettere på å kjøre på en fotgjenger fordi vi, eller loven, sier at fotgjengere også har et ansvar. De er redde for å kjøre på andre, men de kan også komme til å gjøre feil. Å se seg for og å bruke refleks reduserer den enkeltes risiko for å bli påkjørt av noen som gjør en feil.
Andre bilførere igjen har ikke førerkort, er rusa, burde aldri kjøre bil. Det er ikke tanker om juridisk ansvar som preger deres kjøring. Fotgjengere må passe seg for disse bilførerne også. De bryr seg over hodet ikke om hvem som juridisk har skyld i en evt ulykke. De kjører allerede ulovlig i det de setter seg inn i bilen. Jeg tror ikke det er bilførere vi i Trygg Trafikk kan påvirke.
Myke trafikanters sikkerhet bør bli bedre. Vi mener veisystemet i byer og tettsteder bør endres slik at myke trafikanter prioriteres langt høyere, ved at flere gater blir bilfrie, fartsgrensene senkes, og fysiske tiltak tvinger bilister til å respektere fartsgrensene. Jeg tror det er mer konstruktivt og effektivt for å fremme myke trafikanters sikkerhet enn at Trygg Trafikk slutter med å be fotgjengere passe på seg selv – og barna sine.
Så lenge trafikkbildet er som det er – vil vi nok alltid råde den enkelte fotgjenger til å ta sine forholdsregler for å unngå å bli påkjørt. Jeg synes det er vankelig å forstå at det gjør Trygg Trafikk til en organisasjon som fremmer bilisme.
Når det er sagt er jeg helt enig i at vi også må snakke til bilistene – minne de som kjører på deres store ansvar, etisk og juridisk. Jeg mener at vi gjør det, men at vi helt sikkert kan bli enda bedre på det.
Med vennlig hilsen Kristin Øyen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk. Og helårssyklist.
LikerLiker
Jeg er nok redd for at bilførernes holdninger til å vise hensyn ved gangfelt kan komme til å utvikle seg negativt hvis det innføres lovmessige pålegg til fotgjengerne ved kryssing av gangfelt. Men vi er selvfølgelig helt enige om å råde fotgjengere til å bruke refleks og være forsiktige ved kryssing av gangfelt for egen sikkerhet! I disse dager kan det ikke sies for ofte.
Trygg Trafikks arbeid for å være pådrivere til å bygge bedre veisystemer for myke trafikanter er samfunnsmessig viktig. Jeg håper etter hvert at alle gangveier over sterkt trafikerte veier forsvinner.
Tusen takk for kommentaren! Det ga et utfyllende bilde til min artikkel.
LikerLiker