Gubbe på julaften

Det er vel ikke gubbenes skyld at det blir jul. Det har det vel i grunnen aldri vært! Likevel er det «han far sjøl» som sitter ved enden av festbordet!

gnome7

Gubben har uttalt: «På julaften er det bare rastløse og hjemløse som reker langs veien!»

«På julaften skal man la julefreden og høytiden synke inn! Det får man ikke når man skal ut på holkeføret!»

Dette har skapt et problem. Storfamilien vil gjerne samle seg rundt et festdekket julebord. De vil spise ribbe og pinnekjøtt sammen (ja takk, begge deler), og til dessert er det riskrem med mandel i. Da er det tradisjon at noen kremter diskret inn i juleservietten for å late som om de har fått mandelen. Alle ser på hverandre og da gjelder det å ikke smile, for da kan man røpe seg!

Etter måltidet er det tradisjon å gå rundt juletreet. For barnas skyld. «Barna» er nå mellom 17 og 30 år gamle, og synes dette er festligere enn noen sinne! Vi åpner med «Du grønne glitrende tre», fortsetter med «Her kommer dine arme små», etterfulgt av «Så gjør vi så når vi vasker vårt tøy» (alle sju vers) til vi avslutter med «Deilig er jorden» (tre vers).

Når alle er varme i trøya, begynner kveldens julepakke-ritual der pakkene behandles en etter en. Hver pakke leses opp, mottas og åpnes slik at alle kan se og kommentere. Til slutt takkes giveren med et håndtrykk eller en klem. Når det er 12 mennesker og 3 hunder som får pakker, er det godt å knaske julegodterier mellom slagene.

Når gubben nekter «å reke langs veien på julaften», hvordan får familien samlet seg?

Jo, gubben får være hjemme, han. Da må i stedet de øvrige familiemedlemmene ta seg ut på veien! Sånn er det hvert år. Gubben gliser og er glad, for han slipper å reise noe sted. Han sitter i stasstolen på enden av festbordet og ønsker alle velkommen til bords, selv om det er kjerringa hans som har ordnet med alle innkjøpene, laget juledekorasjonene, all maten, julekakene og godteriene.

Gubben, det er meg det!

En stor takk til min kone som har brakt julen inn i huset!

Velkommen kjære familie og gjester!

– Og en riktig God jul til mine lesere   🙂

godJul2013

6 kommentarer

  1. Fine ord om slik julen skal være dette, Terje. Det kan vel diskuteres dette med fordelingen av ansvaret for julens komme. Variasjonene finnes nok. 😊Men jeg tar både poenget og er enig i «gubbens» makker og hovedansvaret der for at julen blir som den skal bli. 😊 Og takken passer også inn for denne «gubben».

    Jeg er vel noe sent ute med min kommentar her, likedan med ønsker om ei god jul også.. Så det passer vel bedre med «lykke til med jula», som på langt nær er ferdig enda. Den skal vel vare helt til påske, har jeg hørt. 😊

    Håper jula har vært og fortsatt blir, slik jula skal være for dere. Takker deg for et fint bekjentskap og gjensidig deling i året vi nå er i ferd med å avslutte. Vi krysser fingrene for et nytt og godt år.Godt Nytt År! 😅

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..