Kringkastingssjefer i går og i dag

Vi har fått ny kringkastingssjef

Jeg sier «vi» – ikke bare fordi NRK er statseid – men fordi jeg kan huske da NRK dominerte mediebildet. Ikke bare samlet folk seg rundt radio og TV-apparatene under sportssendinger og på lørdagskveldene. De søkte også NRKs sendinger når verdensfreden var truet. Kringkastingssjefen hadde større innflytelse på vanlige menneskers liv enn i dag – noe som gjorde dem til kjendiser.

Om den nye kringkastingssjefen, Vibeke Fürst Haugen, vet jeg lite.

I grunnen ser jeg ingen behov for å google henne heller. Kringkastingssjefer er ikke lenger «allemannseie» som hennes fordums forgjengere var. NRKs posisjon i mediebildet er nå på linje med andre mediebedrifter. Ingen bryr seg vel om hvem som er leder for Netflix og HBO, for eksempel?

Det er lenge siden kringkastingssjefene var kjendiser.

Jeg husker Torolf Elster, Bjartmar Gjerde, Einar Førde og John G. Bernander. Vel var de kjendiser før de tiltrådte stillingen som kringkastingssjef, men de ble også trukket frem i samfunnsdebatter – og ofte parodiert på scenen eller på TV. I ettertid er det ikke så lett å dra frem ledernes enkeltprestasjoner – eller bragder. Jeg tror tidligere kringkastingssjefer satt stille i båten og konsentrerte seg om å holde stø kurs.

De gjorde i hvert fall ingen skade.

Det kan man dessverre ikke si om avtroppende kringkastingssjef, Thor Gjermund Eriksen. Han blir neppe husket ved navn, bare som kringkastingssjefen som innførte DAB, tok ned FM-stasjonene og fjernet mangfoldet på eteren. DAB er et digitalt format som allerede er på vei ut – som CD’er og floppydisker. Andre land valgte å være tilbakeholdne med å innføre DAB og har nå klokelig nok trukket seg. I dag kan man nemlig enkelt streame radio live på mobiltelefon – uten DAB. Kobler man på en liten høyttaler, så er lydkvaliteten «i boks» uansett hvor man måtte befinne seg.

Det var ikke alle som så det komme.

Noen husstander fulgte oppfordringene fra NRK om å anskaffe nye DAB-radioer. En av de mest populære radioene, Pinell, skulle vise seg å være en brannfelle. I ettertid ble husholdningene som kjøpte radioene kritisert. Ingen kritiserte leverandørene – som tjente seg rike på DAB-eventyret.

Bortfall av radiomangfoldet.

Husker du FM? Der man kunne cruise rundt på båndet og oppdage små, ukjente radiostasjoner. Da jeg jobbet sene kvelder og netter, lyttet jeg ofte til Nite Rocket – drevet av Rune Kjelldahl. I dag er begge dessverre borte. Men om noen skulle ønske å starte Nite Rocket igjen, måtte de velge et annet medium. DAB er utelukket. Det har en båndbredde som kun tåler et begrenset antall kanaler, forbeholdt store mediahus som NRK, P4, P5, Radio Norge – kanaler som kun spiller musikk som gir mange lyttere. Noen smale kanaler har fått plass – som folkemusikk og country – men de har fått så liten båndbredde, at lydkvaliteten er elendig.

Den frie radioen er borte.

– FM var dårlig og måtte oppgraderes for mange penger!
Det er NRK som meldte dette.
– Senderne er sendt til Afrika!
Sivilforsvaret har laget en beredskapsliste for norske husholdninger i tilfelle krig. Én av tingene man behøver i følge denne listen, er en batteridrevet DAB-radio. Vi kan ikke lenger utelukke en invasjon fra Russland. Det er naivt å tro at man skal kunne få inn datasignaler i krig. DAB vil sannsynligvis legges død. Lokale FM-sendere, derimot, er mye vanskeligere å sette ut av spill. Men høyst sannsynlig ville det kunne være mulig å lytte til utenlandske sendinger på lang- eller mellombølgen. Det kan man ikke når alle gamle radioer er kastet.

Hva ville Elster ha gjort?

En klok leder ville lyttet til rådgivere utenfor sin egen organisasjon – også utenfor landets eget fagmiljø. Både Danmark og Sverige vurderte DAB, men valgte å avbryte. Flere vestlige land tilbyr DAB-sendinger uten å kutte ut FM. Det sies at man ikke bør satse på ny teknologi før man har sett det i drift i minst tre år. Eriksen valgte å gjøre Norge til førstemann og gikk «all in» for DAB. Den ukloke beslutningen er kritisert i ettertid – både fra teknikere og politikere. Kritikk ble møtt med arroganse. Jeg har hørt at det heller ikke var særlig god stemning for å kritisere DAB internt i NRK – noe som vel antyder en lederstil få setter pris på.

Kringkasting vil forsvinne

Kringkasting baserer seg på alle ser på det samme – samtidig. Det taper for «streaming» hvor alle kan se hva man vil – når man vil. NRK er med på denne utviklingen og skiller seg således lite fra andre medieselskaper.

Det spørs om ikke NRK burde slutte å ansette kringkastingssjefer – og heller velge en god konsernsjef?

https://www.youtube.com/watch?v=AFel55BLr6k

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..