Spådamen på toget

Jeg mener å ha hørt ordtaket «Spå ikke kråke, det kunne råke!» Hvis noen gir deg en spådom over livet ditt, kan du risikere at den påvirker dine beslutninger slik at spådommen faktisk går i oppfyllelse! Både på godt og vondt.

Illustrasjonsfoto: ScanStockPhoto

Illustrasjonsfoto: ScanStockPhoto

En gjeng damer er på vei med toget til Oslo S. De er i utdrikningslag. De har feiret med god mat og drikke hjemme hos forloveren. Nå er de på vei til sentrum for å drikke den vordende bruden under bordet. Slik god skikk er.

På toget kommer de i prat med en dame. De finner tonen, og damen slår følge med den festlige gjengen inn på ett av byens utesteder. Det er en varm kveld, så de finner et utendørs bord. Den fremmede kvinnen forteller at hun er klarsynt. Hun kan se ting som andre ikke kan se. Hun forteller diskret om sidedamens kjærlighetsliv og økonomi. Alt stemmer på en prikk! Så tar hun for seg mannen hennes. Hun ser jobben hans, og forteller om et konkret problem han har der. Så fortsetter hun lavt: «Jeg ser Frankrike!». Damen som blir spådd, har tillit til spådamens talent, og spør om hun kan spå fremtiden for det vordende brudeparet. «Dem? – Nei det ekteskapet holder ikke lenge!», sier spådamen bestemt. «Men, jeg kan se at bruden gifter seg på nytt når hun er i midten av femtiårene!»

Sannheten er ikke alltid det man liker å høre.

Hun som blir spådd, stiller et spørsmål om mannen sin. Hun forteller at hans familie døde svært unge av hjerte og karsykdommer. «Vil mannen min dø av det samme, – han også?». Spådamen tenker seg om – lenge og vel – hun skal til å si noe, men biter munnen sammen, – før hun kommer med følgende sminkede formulering: «Nei … han dør av noe annet».

Det var historien jeg fikk høre da kona mi kom hjem sent på kvelden for 16 år siden. Jeg fikk gåsehud da jeg hørte hva hun fortalte om mitt jobbproblem. Jeg kan dessverre ikke publisere hva det var, men nevner det for å vise styrken i spådommen. Jeg hadde nemlig aldri fortalt henne noen ting om det!

Vel, spådommen har så langt gått i oppfyllelse. Ved en tilfeldighet dukket det opp en gunstig mulighet for oss til å kjøpe et husvære i Frankrike. Der skal vi om noen år leve og bo til vi dør. Brudens ekteskap holdt dessverre ikke særlig lenge. Hun nærmer seg nå den angitte alder for sitt neste ekteskap. Flere tegn tyder på at det snart går i oppfyllelse. Og jeg, – mannen til hun som ble spådd – døde ikke av hjerte- og karsykdommer i ung alder.

Kan en spådom styre livet ditt?

Er det slik at når man har en spådom hvilende over seg , så handler man – bevisst eller ubevisst – i tråd med spådommen? Kan noen uttale seg om andres skjebne, eller er det bare tilfeldigheter? Finnes det noen skjebne? Er livet et tilfeldighetens spill, eller er det bestemt på forhånd.

Jeg liker å tro på fatalisme – at skjebnen er forutbestemt og at det ikke er noe vi mennesker kan gjøre. I stedet for å bekymre seg om fremtiden, kunne man myse mot solen gjennom vinglasset å si til seg selv: «Slapp av, Terje! Det som skjer, det skjer.» De som kjenner meg, vet at jeg ikke er slik. Det er bare slik jeg skulle ønske jeg var.

Derfor liker jeg spådamen på toget.

🙂 Jeg vil ikke vite hva jeg skal dø av!

 

Reklame

8 kommentarer

 1. Jeg tror at enkelte ting i livet er forutbestemt, men samtidig tror jeg at vi selv kan være med å påvirke det som skjer i livet vårt. Noe er tilfeldig, mens andre ting skjer bevisst eller ubevisst. Jeg tror litt på spådommer og har også erfart at spådommer har stemt overens med det som blir sagt.
  Jeg tror man bare er nødt til å ta ting som det kommer og tror ofte vi ikke får ting i hendene som vi selv ikke klarer å takle. Så vi får bare være takknemmelig for det vi har siden vi ikke vet hva som kommer… Ha en fin dag!

  Liker

 2. Selvoppfyllende profetier?
  Om noen sier slik eller slik vil du dø eller slik eller slik vil ekteskapet ditt rakne, så finnes det dem som tror og handler deretter.
  Ser etter tegn som forsterker spådommen eller profetien og handler i samsvar med det. Og dermed går den i oppfyllelse.
  Godt mn ikke vet mer enn man vet, om fremtiden, tror jeg 🙂

  Liker

 3. Jeg stakk innom en campingvogn i Frognerparken (stor park i Oslo, red.anm) en gang hvor jeg snakket med en dame som ligner litt på bildet av damen ovenfor, det er ganske mange år siden men hun har faktisk truffet på en del områder.
  Dessuten hadde hun god kaffe, og når koppen var tom så leste hun noe ut av den, også.
  Jeg kjørte full pakke med kortstokk, hånd, krystallkule og kaffegrut.

  Den siste kommentaren hennes var forøvrig at jeg kom til å leve lenger enn hva som visstnok var vanlig …
  Jeg er rimelig avslappet til sånne ting selv om jeg av og til finner glede i å bla fram til gamle horoskop i sånne ukeblader som ligger på venterom 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..