Kafferus

Jeg liker kaffe. Jeg nyter lyden når husets kaffemaskin starter opp om morgenen. Jeg gråt da husets damer kom hjem med det italienske vidunderet, og jeg måtte bære min slitne Moccamaster ut i garasjen. Lenge håpet jeg at den nye kaffemaskinen skulle gå i stykker, så jeg triumferende kunne la den gamle trakteren gjøre come-back. Jeg må imidlertid innrømme at drikken med nykvernede Java-bønner overgår det meste jeg hadde smakt av kaffe tidligere.

Ingen blir født til å like kaffe. Ikke øl eller whiskey, heller, for den saks skyld. Jeg tvang meg selv til å drikke kaffe da jeg begynte å kjøre bil. Det forventes jo at voksne mennesker drikker kaffe. Jeg syntes det ble for komplisert å be om te eller cola, når lukten av nytraktet kaffe lå i luften. Dagliglivet er enklere for oss som drikker kaffe. Men det tok lang tid før jeg lærte å innta den varme drikken med nødvendig forsiktighet. Det var lett å glemme seg. Som attenåring kjørte jeg derfor land og strand rundt med skinnfrie og forbrente gommer.

Smaken av kaffe er udiskutabel god både alene, og sammen med kaker, sjokolade, sukker og melk. Kaffen forsterker liksom smaken av søtsakene. Men den beste comboen er svart kaffe sammen med blåmuggost. Det er bare helt himmelsk!

Jeg synes det er merkelig at alle prater om virkningen av kaffe, uten å kalle det for det det er, nemlig et rusmiddel. Koffeinet i kaffen gjør oss oppspilte, våkne og oppmerksomme. Tar du med en kopp kaffe til et møte, er det større sannsynlighet for at du får med det alt som blir sagt, uten å duppe med hodet. Men gir ikke kaffen også andre effekter? Virker den ikke angstdempende? Føles det ikke tryggere å tilnærme seg kompliserte saker og vanskelige mennesker når man slurper i seg litt kaffe? Blir man ikke lettere til sinns, rett og slett?

Det kan hende dette med rus bare er innbilning, – en slags ønsketenkning. Kanskje det ikke er selve kaffen, men å kunne fomle med noe annet, – noe som avleder oppmerksomheten i tilfelle man blir stilt til veggs? Kanskje skape en pause i en kjapp ordveksling? -Må bare ta en slurk kaffe først mens man håper at andre har noe på hjertet?

Jeg drikker mest kaffe før tolv. Jeg elsker å drikke kaffe de første timene etter at jeg har våknet. Spesielt på søndager mens kroppen går på halv maskin. Da kan jeg gjerne drikke 3-4 kopper og ta en lur på stigende kafferus. Jeg vet at mange synes dette høres snålt ut, fordi koffeinet jo er kjent for å virke oppkvikkende. Mange får rett og slett ikke sove i det hele tatt etter å ha inntatt kaffe. Det kan være innbilning, siden alle sier at kaffe skal holde deg våken.

Jeg kan love at å sove på kafferus er en helt spesiell opplevelse. Hjernen holder seg klar under søvnen, og søker ubevisst løsninger på det ene og det andre. Så når du våkner, er det ikke umulig at du plutselig skjønner hvordan uforklarlige ting henger sammen.

🙂 Kvalitetssøvn

Java-bønner. De beste råvarene som kan skaffes.

Java-bønner. De beste råvarene som kan skaffes.

Det italienske treskeverket kan nå feire 10 år. Caccia Brera heter den,

Det italienske treskeverket kan nå feire 10 år. Caccia Brera heter den,

Nykvernet Java i en typisk bloggekopp.

Nykvernet Java i en typisk bloggekopp.

Ostekake og kaffe går godt sammen.

Ostekake og kaffe går godt sammen.

Reklame

4 kommentarer

 1. Hurra. du har bloggekopp du også. Maken til min.
  Kaffe må til. Enten traktet i moccamasteren, som enkoppstraktet i passende medium eller presskannekaffe. Blir en del enkoppstraktet, nå.
  Kaffeinntak døgnet rundt. Det hindrer ikke søvn, den er rar som den, med eller uten kaffe 🙂
  God søndag og god kaffe 🙂

  Likt av 1 person

 2. Kjenner meg godt igjen her. Kona er oppe halve natta hvis hun får i seg litt koffein på kvelden, mens jeg nærmest går inn i koma fem minutter seinere. Jeg mener å huske at jeg drakk den første koppen i Trysil i 1987. Det var utrolig kaldt den vinteren, og kaffen var lett tilgjengelig, men kan ikke si at jeg elsket den første koppen.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..