Innlegg mellom 07.10.2014-08.04.2015

strand1

I heksenes rike

Alle vet at heksene bor på Bloksberg, men hvor er det egentlig? Jeg fant et hekserike under Pyreneene oppe i Têt-dalen. Bortsett fra bilene utenfor bymurene, var det meste slik det var under middelalderen.

strand1

Katalanske påskebilder

Påskehelgen her i Frankrike er en langhelg. Det er bare 2. påskedag som er ordentlig fridag. Vi nordmenn har allerede feiret påske en hel uke, vi.

strand1

Alle mine vinduer

Jeg eksponerer meg i ganske mange forskjellige vinduer på nettet. Noen viser offisielle rom, andre viser rom av svært privat karakter. Dessverre blander personlige vinduer seg alt for lett med de offisielle.

strand1

På jakt etter vårtegn

Mens jeg drikker morgenkaffen tar jeg ut mål og mening for dagen. Jeg bestemmer meg for å sykle til Brønnøya for å finne vårtegn!

strand1

Når siste reise er i boks

En av gledene ved å reise er planleggingen. Bestemme reiserute og opphold, – finne ut hva vi skal gjøre dit vi kommer. Vi ordner alt på nettet, gjerne flere måneder i forveien.

strand1

Gi meg en kelner!

Denne uken ble de nasjonale søkertallene for videregående utdanning kjent. «Restaurant- og matfag» ligger nest nederst på listen. Er nyrike nordmenn for fine til å jobbe med mat?

strand1

Solgt!

Når budene gis med frister på fem minutter, får boligkjøpere alt for knapp tid. Boligkjøp er tross alt en av livets viktigste beslutninger.

strand1

Supperåd og islagt trapp

Jeg funderer på hvorfor ikke kommunen får tak i en liten mann som kan kjøre rundt i en liten bil med spade og veisalt, og fikse trappene så folk kan bruke dem.

strand1

En venn å prate med

Alle har vel krav på en venn. Noen å prate med. Noen som du kan overøse med dine frustrasjoner fra jobben og på hjemmefronten.

strand1

Telenorterror

Jon Fredrik Baksaas sitter på toppen av en organisasjon med sterkt fokus på vekst og salg. De benytter det som fremdeles eksisterer av Telenors tidligere gode omdømme til å drive telefonsalg og dørsalg i stor skala.

strand1

Ren laks fra Kina?

Noen sier at dersom oppdrettsnæringen flyttes på land, så kan fisken like gjerne produseres i Kina som i Norge. Tror noen at kineserne ikke allerede er i full gang med å etablere egne fiskeoppdrett? – Og hvorfor ikke etablere landbaserte oppdrettsanlegg i Norge?

strand1

Jaså, så Fotballfruen har jukset med bildene?

Litt lett fiksing her og der. Tynnere lår, smalere midje, hvitere tenner, renere hud, færre rynker, større øyne. Ukebladene har fikset på bilder så lenge de har eksistert.

strand1

Touch

Kanskje det bare er innbilning, men jeg forestiller meg at alle mennesker er ladet med en eller annen form for energi, og at denne blir utjevnet ved berøring.

strand1

Fugleperspektiv

Våt nysnø og fôrstasjoner fulle av småfugler. Skulle tro de aldri fikk mat. Men det får de – hver morgen. En kilo frø, fôrkuler og nøtter etter behov.

strand1

Hvor reell er ytrings- og trykkefriheten?

På et eller annet punkt vil trykkefriheten bli hindret eller stanset av den fysiske overmakten utøvd av terrorister. Det er ingen hyggelig tanke, men det er sannsynligvis noe vi må leve med.

strand1

Kunst for togpendlere

Jeg vet ikke om det kvalifiserer til å kalles kunst, men det er veldig godt laget. Som blogger spør jeg meg: Hvem er disse unge mennene i mørke hettejakker?

strand1

Mine nye sko

Jeg kaller dem pub-til-pub-skoene mine. De får meg alltid dit jeg skal – og hjem igjen. Tro meg, dagen din blir bedre når du har på deg gode sko.

strand1

Si salami?

I følge VG er språkeksperter bekymret for at dialektene vil forsvinne. Spesielt utsatt er dialekter fra Østlandet som ikke regnes som utpreget snobbete.

strand1

Julaften i bilder

At kirkeklokkene ringer samtidig over hele landet, er faktisk en ganske spesiell norsk juletradisjon. Kanskje en av de aller viktigste?

strand1

Blant storinvestorer på Fornebu

Jeg tar på meg «nærmiljø-brillene» mine og ser kritisk på storinvestorer med utgangspunkt i Stor-Oslos nye bydel Fornebu bare for å konstatere at det er forskjell på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker.

strand1

Julenissens identitet

Når vi snakker om julenissen, tenker vi på en bestemt rollemodell som er skapt av Coca-Cola, og støttet av Disney og Hollywood. Men ingen barn sender ønskelistene sine til Coca-Cola.

strand1

IKEA-generasjonens kretsløp

Farvel «Billy» fra IKEA. Foliekledte sponplater faller i containeren med et smell. Et par kontorstoler går samme vei.

strand1

Julemarked på Bærums Verk

Jeg tror neppe det noensinne ble brukt reinsdyr til å frakte jernmalm, men jeg fikk handlet alt jeg hadde på handlelisten min.

strand1

Når veien får skylden

I et samfunn der folk er avhengige av bil, forventer vi at veiene blir tilrettelagt for oss. Er de ikke det – og det skjer en dødsulykke, er det da vår skyld?

strand1

Kunst og kunst, fru Blom

Et godt kunstverk skal ikke bare skape et godt førsteinntrykk, det skal også tåle tidens tann. Det er ikke alltid lett å se – eller høre – ved første møte.

strand1

Tøff-tøff sykkelvei

Man tager en nedlagt jernbanestrekning, og vips! Så har man en sykkelvei.

strand1

Mørkeredd?

Jeg ser ut i det beksvarte høstmørket over et fredelig villastrøk. Var terrortrusselen i sommer reell? – Og hva var det man fryktet, egentlig?

strand1

Null hull?

Hvorfor er ikke tannbehandling en del av egenandelsordningen? Er det fordi folk tror at dårlige tenner er selvforskyldt? Er ikke tennene en del av kroppen, kanskje?

strand1

Fars dag oppover Lysakerelven

Det er for tiden gummistøvle-føre nedenfor Grini Mølle. Jeg valgte turstøvler og ble dekket av søle opp til knærne …

strand1

Militært lederskap

Utvilsomt klønete og lite tillitsvekkende lederskap. Men klagenemnda for disiplinærsaker i Forsvaret mener det ikke foreligger noe grunnlag for å refse løytnanten som beordret den kvinnelige soldaten til å bade naken.

strand1

Et lys for de døde

Første søndag i november er allehelgensdag. Søndagen stammer fra den katolske kirke hvor man minnes alle helgener. I den norske kirken tenner vi et lys på graven for å minnes våre døde.

strand1

Fjols til fjells

Nordmannen har et spesielt forhold til fjellet. Der vil han bygge og og der vil han bo. Men trenger vi å bygge byer oppe på fjellet?

strand1

Se på meg, da!

Det er skrevet så mye om hvordan utlendinger ser på oss nordmenn. Vår redsel for å møte blikket til folk vi ikke kjenner, og panikken for å måtte snakke med dem. Jeg tillater meg å betrakte nordmenn uten å ha på meg «norskebriller».

strand1

Sykle til Laroque-des-Albères

I serien «gammel mann sykler hvor han vil» er turen gått til Albéres-fjellene. Det vil si, ikke oppe i selve fjellpartiet, men langs kanten av fjellene, der landsbyene ligger tett i tett.

strand1

Pablos hage

Flytting er et slit! Ikke bare for en sliten kropp, men også for følelsene. Det føles trist å forlate noe, samtidig er det litt skremmende å flytte til noe nytt. Jeg lurer litt på hvem våre naboer er, og hvordan det nye strøket er.

strand1

En gal mann på perrongen

Er ikke dette en innebygget frykt i oss alle? Å miste grepet? At bolten som holder fornuft og forstand sammen, bare fyker ut? At vi rett og slett tørner foran en bunch fremmede mennesker?

strand1

Jeg bryr meg ikke om skatten din

Siden skattelistene ikke lenger egner seg til kontroll av andre menneskers ligningsforhold, har den generelle innsynsretten kun én funksjon, – nemlig å tilfredsstille folks trang til å snoke i andres liv. Folk skal få lov til å rive seg i håret av misunnelse eller sole seg i egen selvgodhet.

strand1

Høstmennesker

Jeg, og mange med meg, elsker høsten. Har vi høstmennesker har noe til felles? – Bortsett fra å like fargene, luften og stemningen? Bli med under huden på et høstmenneske.