Hvis jorden ikke er deilig

Min morfar hadde en del interessante tanker. Han mente i fullt alvor at jorden måtte være Helvete. Stedet for evig pine, gråt og tænders gnidsel.

Det skremmer meg at det faktisk er mulig å følge en sånn bisarr tanke.

For hva skjer? Man fødes til en verden full av ondskap, kriger, ulykker og sykdom. Alle havner før eller siden i situasjoner som kan fortone seg som et helvete. Noen ganger slipper det onde aldri taket. Ofrene vil for alltid leve med frykten for å gjenoppleve det onde. Det sitter i sjelen for alltid, – kanskje sammen med et hat som river og sliter dem opp innvendig.

Det er det som er Helvete.

Det onde holdes i live inne i hodene våre.

Kuren er å fylle hodet med gode tanker. Jeg vet at det er lettere sagt enn gjort. For meg er tiden før jul vanskelig. Man er dynget ned av arbeidsoppgaver samtidig som det er alt for mange oppgaver å gjøre hjemme. Hverdagen fortoner seg som et ragnarokk, – som et helvete. Hjernen oppfatter menneskene rundt seg som masekråker, sytepaver, somlekopper eller idioter.

Så kommer julen. Man reiser seg opp sammen med andre mennesker i en forsamling og synger Deilig er jorden. Man synger naive fraser om Guds prektige himmel, sjelenes pilgrimsang, – om paradis, engler og hyrder, – og om en evig Frelser. Jeg får opp bilder fra et landskap i Midtøsten badet i lavendelblått skumringslys, – samtidig som jeg tenker at noen har hatt seriøse problemer med å finne ord som rimer. Jeg bryr meg ikke så mye om hva jeg synger, men settingen – stemningen der og da.

Som Sølvguttpappa fikk jeg være tilskuer når Sølvguttene sang i Oslo Rådhus på lille julaften. Tradisjonen tro, ble forsamlingen hvert år oppfordret til å synge tre vers av Deilig er jorden sammen med koret. Sangen var lagt i et toneleie hvor alle kunne bidra med den stemmen de hadde. Gjennom de to første versene var koret knapt hørbart. Da var det publikums røster som fylte den fullsatte salen. Ved tredje vers vendte dirigent Otterstad seg mot korguttene og svingte armene mot taket. Så steg Sølvguttenes toner over publikums monotone sang – som noe overjordisk. Det gode brøt seg liksom gjennom det onde (no offence mot Oslo-borgernes sangstemmer). Jeg var nok ikke den eneste som kjente tårene presse seg frem.

Da kunne jeg snu meg mot min sidemann å betrakte ham eller henne som et medmenneske.

Eller kanskje ikke?

For «Deilig er jorden» er kontroversiell. Kanskje ikke så mye mellom ulike religioner, – men mellom det religiøse og det ikke-religiøse. Engler, hyrder og frelser representerer ikke bare symboler for julen og det gode, men noe religiøst. Det religiøse må bort fra det offentlige rom fordi det kan skape konflikter. Den samme type konflikt som er årsak til at noen kaprer en semitrailer og styrer den inn i et fredelig julemarked fullt av folk, – eller lager et blodbad av mennesker som feirer nyttår. Terrorister, som utgir seg for å være religiøse, men som egentlig bare ute etter å drepe gleden.

Fjerner vi ordene som representerer religiøs glede, faller meningen med Deilig er jorden bort. Gitt all den djevelskap som religion fører med seg, er det vel kanskje uunngåelig. Men hvis jorden ikke er deilig, – hva er den da, liksom?

Kanskje morfar hadde et poeng?

En utvidet Sølvguttbesetning synger Deilig er jorden sammen med publikum. Tredje vers begynner på 01:50

5 kommentarer

  1. Hei Terje! Så tenker jeg på en litt annen måte. Kanskje vi har tolket oss bort fra det som var meningen. 😊 Det er jo greit å ha noen å gi skylden til. Da er «Gud og Alla» greit å ha. Som søppelkasse. 😊 Kanskje timen på døgnet har kommet så langt at tankene mine har tatt kveld? Må tilbake å lese en gang til. I mer våken pg oppmerksom tilstand. 😅
    Tankene går til ei historie for mange år siden. En såpefavrikant og en predikant gikk og pratet. Såpefabrikanten: Hvordan kan du tro på din Gud, med all eledigheten I verden? Predikantwn: Jeg lurer på hvorfor du gidder å lage såpen din? Den fungerer jo ikke. Se på alle de skitne barna. Såpefabrikanten: Den må jo brukes om den skal ha noen virkning! 😅

    Likt av 1 person

  2. Helvete ble avskaffet på Hedmarken av AP etter at Hallesby hadde vært på ferde. Men helvete finnes, ikke slik etterdødensak, men her, midt blant oss. Tror jeg.
    Godt nytt år 🙂

    Likt av 2 personer

  3. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor noen sammenligner verden med helvete. Jeg er litt fascinert av C.S. Lewis. Han var 15-16 år da 1. verdenskrig brøt ut og det gjorde at han ble ateist. Jeg er ikke sikker på når han ble kristen, men troen hans overlevde i alle fall den neste verdenskrigen. Han ble født omtrent samtidig med bl.a. Aldous Huxley og H.G. Wells og det må ha sett ut som at verden bokstavelig talt gikk til helvete. Det var vel ganske nøyaktig en generasjon mellom de to krigene, og det var lite som tydet på at Gud hadde noen innflytelse. Det var ikke mye håp for de som mente at kirka ikke kunne tilby noe. Det virker som vi er på vei tilbake mot liknende tider.

    Jeg tror du er inne på løsningen, fylle hodet med gode tanker. Det er nettopp det de fleste ikke klarer, og når jeg ser på noen av de høyest profilerte ateistene lurer jeg på om de har det noe særlig bedre. Jeg har hatt noen tanker om dette selv, og kommer muligens tilbake til det. Jeg tenker at Gud har gitt oss en fantastisk klode, men vi må ta ansvar for hvordan den ser ut i dag. Mye religion handler om politisk makt, men jeg er ikke overbevist om at en verden uten religion hadde vært en verden uten konflikter. Vi er flinke til å finne dem uansett.

    Likt av 3 personer

  4. Morfaren din var en klok mann. Da vet du hvor du har noe av ditt fra, selv om det meste av ditt er noe som har kommet av egne opplevelser og omgivelser. Jeg tror på verden, forsøker i hvert fall, men det er mest fordi jeg tror på meg selv.

    Og ja, – jeg griner også når jeg hører «Deilig er Jorden» selv om jeg akkurat denne julen tror at jeg brukte denne låta som et «alibi» for å kunne grine på et offentlig sted sammen med andre.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..