Verdighet over Garibaldihøyden

translate Jeg har akkurat vært på en snartur til Roma. Jeg slo meg sammen med et par kolleger på spasertur rundt i byen. Målet var Garibaldihøyden. Jeg er ikke sikker på om det er noe som heter Garibaldihøyden, men det skal visstnok være syv høyder i Roma, – og dette er en av dem. Junitemperaturene var ganske behagelige, i øvre del av 20-tallet, så vidt under 30. Det er for øvrig helt vanlig med sommertemperaturer på noen-og-tretti grader, – så hvis du skal spasere gatelangs, anbefaler jeg luftige, ledige sommerplagg. Selv hadde jeg dessverre ikke tatt med meg kortbukser i kofferten denne gangen, og måtte tilpasse tempoet slik at varmen ikke slo i gjennom. Jeg synes en mann mister sin verdighet når han må vandre rundt med eksplodert svettegjennomslag på begge sider av skjorten, slik man kan se på overvektige amerikanske turister som maser seg gjennom byen.

Jeg er ingen entusiast av turistplasser. Dette var ikke første gang jeg var i Roma, – og heller ikke siste. Derfor velger jeg å innta historien i små doser, som tran. Du behøver ikke drikke hele flasken på en gang, for å si det sånn. Jeg foretrekker å oppholde meg i en av de pittoreske gatene, under trærne i en av de gedigne parkene, eller på ett av de mange spisestedene som tilbyr lekre retter fra det italienske kjøkken. Kostnadsnivået rundt turistplassene er forståelig nok høyt, men du skal ikke bevege deg langt unna før prisnivået blir OK sett med norske øyne. Taxi er trygt og billig. Bestiller du en flerretters meny, bør du imidlertid være oppmerksom på at du kan få servert i overkant mye mat. Jeg hørte et sted at romere ikke akkurat er kjent for å spise opp all maten på tallerkenen sin.

Billedgalleriet mitt presenterer snarturen sett med mine øyne. Lurer du på hvem Giuseppe Garibaldi var, så var det han som samlet Italia til ett rike. Jeg vet at jeg burde ha lest meg opp på italiensk historie i stedet for å referere til Wikipedia, men jeg synes Garibaldis kone, Anita, må ha vært den tøffeste av alle Garibaldiene. Tar du en tur over Garibaldihøyden, kan du selv stifte bekjentskap med resten av familien.

Hvordan bevege seg med verdighet?

Unngå kroppstette plagg. Velg ledig tøy. Kortbukser er å anbefale. Luftig skjorte/topp, tynt stoff som puster godt. Fottøyet bør ha gode tykke såler under på grunn av brostenene, men samtidig være luftige over. Velg et ledig og rolig ganglag. Legg inn en rast på et sted med vind og skygge omtrent hver halvtime. Jeg anbefaler espresso kaffe med sukker, kaldt vann, og italiensk is. Unngå alkohol. Unngå stress. Du trenger ikke løpe.

🙂 When in Rome, do as the Romans!

Garibaldis kone, Anita, må ha vært en skikkelig tøff dame

Garibaldis kone Anita må ha vært skikkelig tøff

Reklame

3 kommentarer

  1. Etter alt som har skjedd i Italia er det nesten litt rart at de har klart å holde landet samlet. Det er kanskje litt på kanten når det er så mye historie der, men jeg er litt fascinert av at noen av de største kunstnerne Norge har produsert måtte til Roma for å kunne bearbeide og utvikle ideene sine. Jeg skulle gjerne ha vandret gatelangs i Roma selv, men det spørs om det hadde blitt med verdighet, for jeg har problemer med å gå sakte. Skal på død og liv komme raskt fram.

    Likt av 1 person

    1. Det er virkelig fascinerende å tenke på at det faktisk var våre største forfattere som vandret gatelangs i Roma. Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Ibsen oppholdt seg i Roma mens Garibaldi levde – Sigrid Undset litt senere. Bjørnson skal ha sågar ha blitt inspirert av Garibaldi. Jeg antar at kunstnere hadde bedre status og anseelse i Roma på 1800-tallet enn i fattige Norge. Og jeg regner med at Ibsen vandret gatelangs med samme verdighet som i Oslo.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..