I heksenes rike

Alle vet at heksene bor på Bloksberg, men hvor er det egentlig? Jeg fant et hekserike under Pyreneene oppe i Têt-dalen. Bortsett fra bilene som sto parkert utenfor bymurene, var det meste slik det var under middelalderen.

villefranche-7

Middelalderbyen Villefranche-de-Conflent er rangert blant de vakreste landsbyene i Frankrike og befinner seg på UNESCOs liste over World’s Heritage List. Det finnes drøssevis av landsbyer i Frankrike med røtter til middelalderen, og man kan være fristet til å si at har du sett én slik landsby, – har du sett dem alle. Men Villefranche-de-Conflent skiller seg ut fra andre landsbyer ved at bymurene er intakte, og at byen fremdeles befinner seg innenfor bymurene. Da de andre landsbyene vokste ut av «skallet» sitt, ble bymurene revet bit for bit. Steinene ble så benyttet til nye hus.

Vi har tatt noen ekstra feriedager i vårt lille, skjeve landsbyhus som faktisk er bygget opp av steinmateriale fra en revet bymur for over 100 år siden. Tenk hvilket eldorado det må ha vært for ivrige selvbyggere.

Selv om Villefranche-de-Conflent er bevart i middelalder-stil, er det moderne mennesker som bor der. Det er spesielt lagt til rette for kunstnere og gamle håndverksyrker, og selvfølgelig absolutt ingen neon, glitter eller hi-tech. Fraflytningstruede landsbyer i distriktet har tiltrukket seg mennesker fra hippie-kulturen. For meg ser det ut som om denne perlen av en by holdes levende av mennesker som har valgt en livsstil i harmoni med byens sjel.

Turister skal slippe å bli kvalt av Disney-kommersialisme.

Men middelalderen i denne delen av verden har ikke alltid vært fredelig. Fort Libéria er forbundet med byen via en underjordisk trapp på 1000 trinn. I likhet med flere landsbyer som ligger nede i fjellpass, fantes det et fort som beskyttet byen mot de aggressive spanjolene, og hindret dem i å ta seg videre oppover i dalen.

🙂 Bli med på gatevandring i heksenes rike!

villefranche-9

Noen spilte, mens andre gjøglet til glede for turistene.

villefranche-10

Vakthold over byen. Fort Libéria i bakgrunnen.

villefranche-11

Det er åpenbart at noen i denne landsbyen er dyktige på å lage figurer.

villefranche-13

Ingen neonplakater her! Alt skal være i samme stil som det var i middelalderen.

villefranche-14

Mye å velge blant av keramikk. Denne står høyt på ønskelisten …

villefranche-15

Denne ble kjøpt inn og hører hjemme i alle gode franske hjem.

villefranche-17

I nærheten finner man spektakulære grotter. De første ble oppdaget på 50-tallet, de siste – og flotteste – på 80-tallet.

villefranche-19

Hvilket syn det må ha vært å komme inn her med hodelykter og tau!

villefranche-21

Det lille gule toget tar turister og fastboende oppover dalen, blant annet forbi skistedet Font Romeu. En togtur står høyt oppe på ønskelisten. Gjennomsnittsfart er 30 km/t. Hele anlegget er en 100 år gammel tidskoloritt som kan forsvinne når som helst. De franske statsbanene truer nemlig med å legge ned driften flere ganger hvert år.

villefranche-1

Det lille gule toget på YouTube

villefranche-0

Klikk her for gatevisning, og kart over området.

Reklame

6 kommentarer

 1. Da har jeg fått en skikkelig oppdatering på noen av dine franske nytelser, vi har jo noen forskjeller på det området. Det får også komme en annen gang, når det gjelder mine. Oppdatering på min lite oppdaterte stilling her også, fikk jeg. For dette innlegget har gått meg hus forbi. En del gjør det, for tiden her i gården.

  Inspirerende bilder, Terje, som nesten får meg ut av min noe inngrodde stil med tanker om hvor det skal ferieres. 🙂 Og et lite problem dukket også opp, med plasseringen av Bloksberg. Det kan etter nøye vurderinger herfra, være et avdelingskontor som ligger her i Trondheim. Ikke så langt fra St. Olavs Hospital. For der ligger Bloksberg, også. Og jeg kjøpte for mange år siden bil der, før det ble barnehage, som i dag. Hvordan det er i dag angående stedet, har jeg lite greie på. Men i tiden med bil (bruktbil) kunne det fortone seg som at det var selveste heksa som solgte den. For det ble mye problemer og dyre saker ut av det. Hvem vet, kanskje det var til ditt Bloksberg det ble flyttet, for mange år siden, og at navnet fortsatt blir brukt. 🙂

  Likt av 1 person

  1. Ja, det der med Bloksberg er jeg ikke blitt helt klok på.

   For det er flere små, lokale steder som heter (eller kaller seg) Bloksberg, men uten at jeg kunne tenke meg at det fantes hekser der, – eller i så fall ville jeg kunne fornærme noen.

   Men Bloksberg i Trondheim ser vel ut til å være offisielt nok, og kanskje det er noen som driver hekseri der, – med biler og sånt, mener jeg.

   Da jeg skrev innlegget forsøkte jeg å finne ut hvor offisiell Villefranche-de-Conflent er i forhold til å være internasjonal hekseby. Da oppdaget jeg at heksene i den franske landsbyen ikke er mer hekser enn nissen i Drøbak … 🙂

   Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..