Ren laks fra Kina?

Noen sier at dersom oppdrettsnæringen flyttes på land, så kan fisken like gjerne produseres i Kina som i Norge. Tror noen at kineserne ikke allerede er i full gang med å etablere egne fiskeoppdrett? – Og hvorfor ikke etablere landbaserte oppdrettsanlegg i Norge?

landbasert-oppdrett-2Laks er godt. Jeg velger ofte laks når jeg er i utlandet. Jeg prøver å finne et ord for å beskrive følelsen jeg har, når jeg sitter på en hyggelig restaurant i Paris og blir servert norsk laks, helt fersk, tilberedt av noen som vet at det kun er sekunder som skiller det perfekte fra det jevne.

Stolt. Jeg tror kanskje det er det jeg føler.

Men det er en bismak ved norsk laks. Ja, ikke fisken, for den smaker fortreffelig. Det er oppdrettsnæringen som gir bismak. Hele konseptet. Det at noen kan kjøpe seg konsesjoner til å etablere oppdrettsanlegg i din og min fjord, med forsøpling, spredning av lakselus og sykdommer til stamfisk via rømningsfisk. I tillegg kommer forringelse av allemannsretten til sjøen. Hvordan kommer vi til å bli fremstilt i historiens lys, tro? Ville vi ikke ha billig laks i frysediskene på Rimi, kanskje? Var vi ikke litt stolte over å være en av verdens største leverandører av laks?

Ante vi ikke at oppdrettssvineriet kunne flyttes på land?

Nylig er det kjent at Fredrikstad Seafoods har søkt forskningskonsesjon for å etablere landbasert lakseoppdrett i Fredrikstadområdet. Søknaden gjelder 3 600 tonn fisk pr år. Bak selskapet står Denofa, et eiendomsselskap og et firma som driver næringsutvikling. Forretningsmannen Bård Eker, kjent for raske biler og båter, er styremedlem. Noe sier meg at vi snart kan kjøpe norsk laks fra et landbasert oppdrettsanlegg om ikke alt for lenge. Betaler du litt mer, får du ren, høykvalitets sashimi-laks med mindre bruk av gift og medikamenter.

Hva ville du valgt?

«Det er viktig å ha kontroll over kvaliteten på vannet som kommer inn»

landbasert-oppdrett-1Det er min venn, Jonny Bunæs, som sier dette. Få i Norge kjenner landbasert fiskeoppdrett bedre enn han. I samarbeid med et fagmiljø ved tidligere Landbrukshøgskolen på Ås, nå NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet), svømmer yngel, smolt og laks rundt i vanntanker på land. De blir fulgt opp, veid, målt og spist. Alle forhold måles og analyseres. En stor fordel ved landbasert oppdrett er at man kan ha full kontroll over vannkvaliteten. Det vil være mulig å holde fisken fri for lus, fordi lus ikke lever i ferskvann. Selv om man ikke kan eliminere sykdommer, så kan man redusere risikoen for smitte. Dermed kan fisk i lukkede, rene anlegg få renere fôr, og følgelig blir sluttproduktet renere.

Jeg akter ikke å kjøre full debatt om hvorvidt norsk laks er helsefarlig eller ei. Det spiller ingen rolle, fordi jeg har konstatert at folk i Europa allerede spør om det er sunt å spise norsk laks. Svaret er vel at ingen kan dokumentere at norsk laks ikke er skadelig, rett og slett fordi ingen har kontroll på vannkvaliteten. Man kan ta stikkprøver av fisk, men ikke dokumentere prosessen. Russiske lakseimportører er ikke tilfreds med det. Men hva kan de gjøre?

Etablere egne oppdrettsanlegg?

landbasert-oppdrett-3Firkeribladet Fiskaren tar i en lederartikkel til orde for at norsk oppdrettsnæring ikke bør satse på landbasert oppdrett, men heller utvikle lukkede anlegg i sjø.

«… vi tror likevel lukkede anlegg på land aldri vil bli et reelt alternativ for norsk oppdrettsnæring. Etter vår mening bør det heller ikke bli det. Dersom anleggene flyttes på land, kan næringen like godt oppdrette fisken i Kina som i Norge»

Eksakt!

Det er akkurat det russerne og kineserne gjør! Gjennom det norske firmaet ACI – Aqua Contractor International holder Jonny Bunæs løpende kontakt med kinesiske, russiske og litauiske fagfolk som læres opp i oppdrettsfaget og følger det norske forskningsprosjektet på Ås. Både Kina og Russland har et enormt hjemmemarked for laks. Begge land har tilgang til kapital og billig arbeidskraft. Myndighetene er pådrivere. Russerne er i dag i stand til å produsere sitt eget fôr basert på lokale råstoffer. I følge Bunæs er dette en av forutsetningene til å skape en lønnsom produksjon. «Full kontroll i alle ledd er viktig.»

Mange tror at landbasert oppdrett må anlegges lang kysten der det er sjø. De ser for seg skjemmende haller i strandsonene. Men vannet kan komme fra grunnvann og dermed kan landbasert oppdrett skje hvor som helt i verden.

Langsand Laks i Hvide Sande, Danmark, har levert landbasert oppdrettslaks siden våren 2013. Det jobbes med planer for flere store landbaserte anlegg både i Russland og Litauen. Portugal har vist stor interesse, blant annet med besøk av fiskeriministeren.

landbasert-oppdrett-4Norsk oppdrettsnæring er av mange utpekt som en næring som skal holde Norge flytende etter at interessen for olje har tatt slutt. De nye oppdrettslandene oppsøker i dag Norge, fordi det er her kunnskapen og ekspertisen befinner seg. Det vil den gjøre i mange år fremover. Det avhenger først og fremst av om vi greier å produsere fisk som er konkurransedyktig på pris og kvalitet. Det avhenger også av hvordan myndighetene stiller seg til spørsmålet om konsesjonsregler for landbaserte oppdrettsanlegg.

Landbaserte anlegg forurenser ikke, truer ikke stamfisk og legger ikke beslag på allmenretten. Likevel skulle det ikke forundre meg om noen av våre mest kortsiktige politikere, peppet av oppdrettsnæringens aktive lobbyister, skulle kunne finne på å pålegge landbasert oppdrett urimelige betingelser for å beskytte dagens forurensende oppdrettsnæring.

Trår vi feil her, taper ikke Norge bare fremtidige eksportmarkeder. Da taper vi ansikt som miljø-nasjon.

Jeg vet ikke hvor jeg har det fra, men jeg forestiller meg at fisk fra landbaserte oppdrettsanlegg ikke har noen smak etter å ha gått i vann som filtrert etter alle kunstens regler. Som sportsfisker vet jeg godt at fisken tar smak etter omgivelsene. Jonny Bunæs forteller at ACI hadde med seg en gruppe på 18 personer fra 6 nasjoner til Langsand Laks i Hvide Sande, Danmark. De tok med seg fisk fra anlegget tilbake til hotellet, og fikk den tilbredt av kjøkkenets egne kokker. Konklusjonen var enstemmig: Den smakte helt perfekt. Jeg er sikker på at mange får stifte bekjentskap med landbasert oppdrettslaks i tiden fremover.

🙂 Jeg håper det blir fisk produsert i Norge.

landbasert-oppdrett-91 landbasert-oppdrett-92
landbasert-oppdrett-93

Her er et eksempel på varmrøkt laks, med spekeskinke og honningmelon fra NMBU, sitt test- laboratorium på Ås. Laget av Benjamin Galvan, på Galleri Cafe Teskje i Drøbak.

Alle foto: Jonny Bunæs, ACI (gjengitt med tillatelse).

DN.no (14.01.2015): Fri flyt for oppdrett på land

F-b.no (16.01.2015): Fredrikstad kan bli en pioner i ny_fiskerinæring

iLaks.no (27.01.2015): Tore Nepstad, direktør for Havforskningsinstituttet i Bergen, har ikke tro på landbasert oppdrett. Han mener at vi heller bør spørre oss hvordan vi kan utnytte den unike kysten vår. Hva mener Nepstad? Skal oppdrettsnæringen heller spørre seg hvordan de kan forsøple og hindre allmennretten til din og min unike kyst?

Reklame

3 kommentarer

  1. Jeg tror nok at du har et poeng når det gjelder våre politikere. Når det gjelder fisk og smak er jeg usikker. Men, heller som deg, i retning av at det vil bli en litt annen smak på fisk fra landbaserte oppdrettsanlegg. Spørs hva de tilsette i vannet 😆 for eventuelt å rette på smaksmangel.
    Ha en fin dag 🙂

    Liker

  2. Hemmeligheten ligger visst i fiskefôret. Jeg forestiller meg at forskerne justerer fôret og prøvesmaker, – justerer fôret og prøvesmaker helt til de blir fornøyd. Min første bit av landbasert laks skal selvfølgelig bli omtalt her på bloggen 🙂

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..