Jaså, så Fotballfruen har jukset med bildene?

ukeblad-1

Hvis noen tror at bilder man ser i andres blogger, er uretusjerte, må de tro om igjen.

Litt lett fiksing her og der. Tynnere lår, smalere midje, hvitere tenner, renere hud, færre rynker, større øyne. Ukebladene har fikset på bilder så lenge de har eksistert. Alle vet at det kun er forsider med kritthvite tenner og fløyelsmyk hud som selger. Apropos ukeblader. Få har vel merket konkurransen fra bloggerne mer enn de tradisjonelle ukebladene med innredningstips, antrekk, matlaging og kjærlighetsnoveller?

I 2012 besto redaksjonen i Norsk Ukeblad av 18 medarbeidere. Caroline Berg Eriksen, som står bak aliaset Fotballfrue, gjør alt selv, delvis hjulpet av sin mann. Det er klart at man da må bruke det man har. Så kan det jo hende at det blir produsert ett og annet falskt innlegg når det behøves en skrivefør ernæringsfysiolog eller en lege på rappen.

Hvem bryr seg?

Alle vet at om få år vil den papirbaserte ukebladpressen ligge på bakken med brukket rygg. Da vil ukebladene være på nett alle sammen, på samme måte som Fotballfruens blogg. Ukebladforlaget Egmont Hjemmet Mortensen driver nettmagasinet klikk.no. Nettstedet inneholder stoff fra et titall av Norges mest populære ukeblader, og vil ventelig gradvis ta over etter hvert som papir-ukebladene forsvinner én etter en. I følge seg selv hadde de 960 000 unike besøkere pr uke i 2012. Siste uke var besøkstallene fra «lille» carolinebergeriksen.no 517 000 unike gjester i følge blogglisten.no.

Imponerende besøkstall.

I januar i fjor fantes det i følge SSB temmelig eksakt 1 millioner damer i landet mellom 16 og 45 år. På en god dag har carolinebergeriksen.no 100 000 unike besøkere eller fler. Da har nettstedet faktisk hatt besøk av hver tiende kvinne i «riktig» aldersgruppe. Er det rart annonsørene jubler?

Hvor lenge har papir-ukebladene igjen å leve?

På grunnlag av opplagstallene gir jeg Det Nye og Norsk Ukeblad maksimum 5 år. Hjemmet kan faktisk holde på i over 10 år til hvis dagens trend fortsetter. Kanskje lengere hvis de greier å rekruttere lesere fra innstilte ukeblad.

ukeblad-5

Antall i hele tusen. Kilde: Medienorge (www.medienorge.uib.no).

Det er nådeløst, men uunngåelig at papir-ukebladene forsvinner. Selv har jeg abonnert på Båtmagasinet i flere år. Jeg har hentet bladene én etter en i postkassen, lirket de ut av plastikken og bladd løst gjennom, – og akket meg …

-Så liten og utydelig skrift!

-Uleselig når teksten er satt over et bilde! –

Hvor har jeg lesebrillene mine?

Flipp-flopp-flapp …

Papirbladene forble derfor uleste, men jeg fant likevel innholdet på nettet og leste mye enklere der enn på papir. Gratis. Der finner jeg også det konkurrerende bladet Båtliv. Der kan alle kommentere og gi feedback til artiklene, samt dele erfaringer og tips. Selvfølgelig måtte papirbladet sies opp.

«Som tidligere abonnent, skal du få Båtmagasinet gratis i ett helt år fremover».

Jeg bruker vanligvis ikke å la telefonselgere snakke seg ferdig, men denne karen hørtes ikke ut som noen telefonselger. Jeg forestilte meg en kar på min egen alder som jobbet i redaksjonen og kjempet for arbeidsplassen sin. Jeg sa nei, rett og slett fordi jeg aldri ville komme til å lese det. På papir, vel å merke.

«Gi abonnementet til noen andre, da vel», sa jeg oppmuntrende.

De ringte meg på nytt et par uker senere og tryglet meg om jeg ikke kunne være så snill å motta bladet gratis. Denne gang mer innstendig, men jeg avslo igjen, desperat etter å overbevise dem om at det sikkert var flere der ute som kunne tenke seg et gratis abonnement, – og enda mer overbevist om at båtblader på papir neppe har lenge igjen å leve.

Hva får vi når papir-ukebladene ikke lenger kommer ut?

Klikk.no er et meget lesbart nettmagasin. Det Nye og Norsk Ukeblad befinner seg der allerede, sammen med flere andre kjente magasiner. Dagens førsteside handler om en lur trapp, tips til ditt jobbintervju, en ny BMW og hvordan få flatere mage. Noe for en hver smak.

Hvis ditt hovedfokus ligger på flate mager, vil du nok raskere finne det hvis du klikker seg inn på en rosablogg. Norges største rosablogg, carolinebergeriksen.no, er i følge etablerte mediehus et nettsted som inneholder snikreklame, falske kommentarer, manipulerte bilder og våsete tekst.

Jeg er slettes ikke uenig.

Men jeg, og sikkert flere med meg, undrer på hva som får 100 000 til å interessere seg for en tilsynelatende vanlig dame med mann og barn og et vanlig hus i en vanlig bygd i Grenland? Som mann i femtiårene er det lite trolig at jeg noen gang kommer til å forstå det, – like lite som jeg forstår realityserien «Keeping Up with the Kardashians». Rosablogger er ikke for sånne som meg.

Det er vel kanskje det som er nøkkelen til å lykkes i fremtidens mediaverden. Mens dagens ukeblader inneholder noe for en hver smak, er de populære bloggene spisset mot spesielle lesere. Rosabloggeren Caroline Berg Eriksen har greid å finne sitt publikum. Hun leverer stoffet akkurat slik de vil ha det. Med lekkert design, gode bilder og lettfattelig tekst luller hun leserne inn i en deilig rosenrød drømmeverden med mann og barn, hus og hjem, sus og dus …

🙂 … og flat mage.

Lesing av ukeblad på den gamle måten ...

Lesing av ukeblad på den gamle måten …

Reklame

9 kommentarer

 1. Jeg har i lang tid savnet et begrep, – det som på en måte skal erstatte «han har en god penn» som ble nevnt når det var noen som klarte å formulere en tekst på en leservennlig og imponerende god måte.
  Kan man si «han er god på tastaturet» ?

  Uansett hva jeg ender opp med, så går komplimentet til deg, det er en stor fornøyelse å lese tekstene dine og dagens tekst er definitivt ikke noe unntak.

  Liker

 2. Når du sier det på den måten er det enda villere tall hun opererer med! Hver tiende kvinne? Virkelig? Altså, selv om vi justerer for den del menn og en del kommersielle aktører og faglige interesser, så er det likevel et helt villt tall. Jeg skjønner meg heller ikke på det, men det er ikke noe å lure på om Caroline er dyktig i det hun gjør!

  Hvilken vei det går med glansede magasiner har jeg ingen formening om, og det bryr meg ikke voldsomt, da er jeg heller bekymret for papiravisene og spesialmagasinene til Aftenposten, som Kultur. Det er mye bedre å lese på papir enn på skjerm, synes jeg. Dessuten gir det meg en større ro og tilstedeværelse å holde i det jeg leser i.

  Papirlesing er mer koselig, nettlesing er kjølig. Rart med det.

  Liker

  1. Jeg fant nøyaktige befolkningstall for januar 2014. Antall kvinner mellom 15-45 er 1.007.115 og da blir det teoretisk hver tiende. For det er nok andre som er innom også, og noen er innom flere ganger fra ulike nettadresser. Er det noen statistikere der ute så tar jeg gjerne imot innspill på dette.

   Det med ro og tilstedeværelse når man holder det man leser i slutter jeg meg til. Vi kjøper ofte med oss papir-lesestoff når vi skal på ferie.

   Liker

 3. Har fruen jukset? Hun med fotballen? Jada. Ikke noe nytt der. Og hun er slett ikke alene om det 😆
  Forsvinner de glansede magasinene? Medskyldig.
  Kardahvada? Glem det. Tror neppe jeg har mistet noe på det gulvet.
  Jeg tror jeg går litt baklengs inn i fremtiden. Leser aviser på papir (og nett) Leser bøker i fast form, (lesebrett er doomsdayprepping). Lytt på radio,Ja det gjør jeg.
  Men det er synd om bokstaver på papir forsvinner, glansede, i bokform, eller aviser. For læring er ikke bare å lære fra en skjerm. Enten man er 7 eller 70 🙂
  Klem 🙂

  Liker

 4. Godt skrevet igjen og godt for tankenes arbeid. Har vel ingen tanker om å kunne bli en rosablogg leser, jeg heller. Men undrer meg litt på hvilken innvirkning slike blogger har på de som leser slikt. De som ikke har fått anledningen til å oppleve «den virkelige verden», på gammelmåten. 🙂

  Likt av 1 person

 5. Det er visst en generell trend, dette at dikting og fantasi presenteres som fakta. I USA har vi hatt Fox News i årevis med oppdiktede nyheter og falske fakta, og det finnes ikke et magasin som vil trykke et bilde av en kvinne uten først å gi henne vinylhud og en en photoshop-slankekur. Både på bilder og på levende moteshow er modellene utstyrt med lag på lag av hår tatt fra fattige kvinner i India. Mange steder i verden tas det som en selvfølge at så fort en jente har nådd en viss alder vil hun «ta silikon» og kanskje «fikse på» andre deler av kroppen og gjerne ansiktet også.
  Unge mennesker vet ikke lenger hva en ekte kvinne ser ut som, har jeg blitt fortalt, men de behøver ikke vite for det er så få igjen!

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..