Mine nye sko

mine-sko-1

I dag fikk jeg nye sko. De gamle skoene var helt utslitt og hadde revnet i overlæret. Jeg merket at tærne mine ble iskalde da jeg syklet til jobben i minusgrader.

Er det ikke merkelig?

Sko er best like før de går i oppløsning. Etter å ha levd tett sammen i nesten to år, var de gamle skoene helt formet etter føttene mine. Solide sko, størrelse seks-og-førr, med svart overlær og gummisåle i Pirelli-mønster. Slike sko passer til alt – kulde, sol og regn. Knyter jeg lissene godt, holder de seg tørre på innsiden i inntil 20 minutter med sammenhengende sølevannsprut mens jeg for eksempel sykler til jobben. De passer like godt til dress, som til olabukser, – på Karl Johan, som Champs-Élysées. Jeg kaller dem pub-til-pub-skoene mine. De får meg alltid dit jeg skal – og hjem igjen.

For meg er gode sko viktig for kropp og sinn.

Det har hendt at jeg har hatt dårlige sko. Sko som hverken var gode å ha på seg eller gå i, – som ikke tålte vann og som var kalde og lagde gnagsår. Følelsen av ikke å ha det bra på føttene forplantet seg gjennom hele kroppen og inn i sinnet. Det hjalp ikke hvor fine klær jeg ellers hadde på meg. Skoene ødela alt.

«Somliga går med trasiga skor», sang Cornelis Vreeswijk og undret seg på hvorfor. Noen er fattige, mens andre er rike. Noen velger å bruke penger på fine sko, mens andre ikke har mulighet, – eller kanskje tar seg noen ekstra runder på puben i stedet? Gud fader, som i himmelen bor, bryr seg ikke om sånne ting. Du og jeg, som går i fine sko, burde ikke bry oss så mye, vi heller. «Medborgare, om etthundra år finns du ej längre till. Då har nå’n annan tagit din stol …»

Jordnær livsvisdom der fra den store visetrubaduren, som ikke fikk leve mer enn et halvt hundreår.

Jeg har ikke bare ett par sko. Jeg har også spesial-sko som brukes til spesielle formål. Men alle vet at man ikke kan gå skogstur i lakksko, ei heller gå i bryllup med joggesko. Pub-til-pub-skoene mine, derimot, kan jeg bruke over alt. Når jeg tar dem på meg om morgenen, trenger jeg ikke å bekymre meg over hva dagen vil bringe, for jeg vet at mine nye sko passer like godt over alt.

Over alt. Jeg funderer på hvor mange par sko jeg kommer til å slite ut før jeg blir båret ut av døren med skoene først? Jeg teller på fingrene. Det er ingen som vet. Men jeg vet at pub-til-pub-skoene mine vil passe dit jeg kommer.

Nye sko, nye muligheter

Det er snart mandag og årets første arbeidsdag. For mange er de første arbeidsukene på nyåret spesielt hektisk og krevende. Noen gruer seg for hva som venter dem.

🙂 Tro meg, dagen din blir bedre når du har gode sko.

Sofie Reed synger og spiller Cornelis Vreswijk på YouTube: FANTASTISK FIN FREMFØRELSE av Somliga går med trasiga skor.

Øystein Sunde på Youtube: Pub-til-pub-skoa

Reklame

7 kommentarer

 1. Gratulerer med nye sko, Terje! Viktig del av ens helse og velvære det. For hvem en vil være også, tror jeg. Men nå har jeg tatt av meg mine, som fungerer som tøffler i vinterhslvåret. For å kegge meg. Ikke så dyre og ganske så gamle, men de trives i selskap med mine føtter. 🙂 For ordens skyld og forsøk på litt vittighet, jeg trenger ingen pub til pub sko. 🙂 Hvorfor, vet du jo.

  Du har mer å by på som jeg ikke har fått med meg, det må jeg ta senere. 🙂

  Liker

  1. Jeg må innrømme at det er ikke så ofte jeg vandrer fra pub-til-pub, heller. Men jeg liker uttrykket så godt. Det beskriver når du er med på noe som du ikke helt styrer selv, og du må holde deg på stødige ben hele tiden. Kanskje være med på ting du ikke liker, sånn som det kan være av og til i jobbøyemed for meg og andre.

   – Og når skoene trives i selskap med føttene, har du et godt utgangspunkt for at det skal gå bra 🙂

   Liker

   1. 🙂 Må jo innrømme at jeg synes at det var et godt uttrykk, Terje. Med din tilleggs kommentar ble den enda bedre. 🙂 Fint at en kan tulle litt med hverandre også, og enda være på talefot. Jeg har mine tanker om mitt forhold til puber og den slags, andre har sine. Når jeg selv ønsker respekt for mitt standpunkt for livet, skulle det jo bare mangle om ikke jeg også respekterte andres standpunkt. Tenker jeg, med mine slitte, men ikke slitne tanker.

    Jeg tar en runde til jeg, som lovet, da nattens første del ble i korteste laget. Fortsatt god natt til deg. 😉

    Likt av 1 person

 2. Dette såg ut som noen veldig gode sko Er der noen sjans for at du kan avsløre hvor man kan få bestilt disse på nettet? Hilsen en som er på jakt etter nye allværssko som passer like bra til dress som til dongeribuksa 😀

  Liker

 3. Ja der var det virkelig mange å velge i:D Du vet ikke tilfeldigvis hva de heter mere enn ecco ? Ser at ecco helsinki er de som ligner mest på dem som du har på bildet:D

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..