IKEA-generasjonens kretsløp

theikeamerrygoaround

«Jøss, er det her dere har havna?» tenkte jeg da jeg oppdaget de to røde sykkelpumpene som jeg kjøpte på Biltema. Først kjøpte jeg én. «Flott pumpe!» tenkte jeg. «Den kan jo pumpe opp en hel moped, eller noe sånt …» Men pumpa gikk i stykker før jeg rakk å pumpe opp det første sykkelhjulet. Uflaks, tenkte jeg, – og kjøpte én til, bare for å finne ut at den nye var like dårlig som den første. Min bedre halvdel har uttalt at alt fra Biltema er dritt. Det var sånn de havnet i garasjen. Jeg ville nemlig ikke gi henne noen gratis poeng.

Vi har kastehelg. En stor søppelcontainer er innleid for anledningen. Sykkelpumpene fra Biltema er bare eksempel på ting som kastes. Og apropos svenske varehus, så er varer fra IKEA godt representert nede i containeren. De havner ikke på dynga fordi de har gått i stykker, men fordi de ikke lenger passer inn. Vi rydder i bokhyllene. Bøker ingen lenger kommer til å lese i, kastes. Det gjør også bokhyllene. Farvel «Billy» fra IKEA. Foliekledte sponplater faller i containeren med et smell. Et par kontorstoler går samme vei.

Når det ikke lenger er behov for et IKEA-møbel kan man kaste det med god samvittighet. De er så billige at ingen vil ha dem i brukt tilstand. Ikke en gang loppemarkedene vil det, såfremt de ikke fremdeles er flatpakket. Egentlig føles det befriende å eie IKEA-møbler. Du vet at ingen av barna noen sinne vil ønske å arve dem, og du kan pælme dem selv om de ser helt nye ut.

Det er bare IKEA.

Alle bør unne seg en søppel-container en gang i blant. Det er befriende å kunne gå rundt i huset og i garasjen og plukke med seg ting til containeren. Fire sekker med brukt julepapir fra i fjor, for eksempel? Ingen ting å ta vare på. Gamle klær som du ikke lenger får på deg, men som ellers er like hele? Kast dem også! Gamle pocketbøker og andre bøker som ingen lenger kommer til å lese går samme vei. «Kokebøker?» spør kona mi. Det er vel ingen som trenger å bruke kokebøker i dag når alt er på padder og mobiler? Ingen ting å ta vare på.

Jeg tror det er sunt å kvitte seg med ting av og til. Jeg merker at mens jeg kaster, hører jeg en liten stemme opp i hodet mitt som sier: «Dette er galt, Terje, – det du kaster i dag, kan vi å bruk for i morgen. Det er mine ting! De er en del av meg selv! Ta vare på dem!» Hos noen mennesker er disse tankene sterkere enn andre. Jeg har sett det på TV: «Hoarders». Mennesker som har sykelig aversjon mot å kaste noe. Som rotter, som bare samler og samler hele livet.

Derfor kaster jeg med glede.

To minutter etter at mannen fra Norsk Gjenvinning har reist av gårde med den fulle søppel-containeren sitter vi i bilen på vei til IKEA. Ting som er kastet, må fornyes. Plassen etter skrotet må fylles, vet du. IKEA er vår redning. Etter å kommet hjem og skrudd sammen pakkene, tenker jeg:

🙂 Nå trenger jeg en container til å kaste alle kartongene.

Disse rottene fant vi på IKEA

Disse rottene fant vi på IKEA

Fikk reddet denne «klassikeren» fra å bli kastet.

Fikk reddet denne «klassikeren» fra å bli kastet.

Reklame

5 kommentarer

 1. Kaste ting? Vel, noen ganger, men ikke for ofte 🙂 Og så er det noe med min generasjon, tror jeg, Fretex for klær . Og bøker resirkuleres til omsorgshjem og slikt.
  Men det er befriende å kaste –

  Liker

  1. Jeg husker da jeg var med å arrangere loppemarked med ansvar for «elektro-avdelingen». Vi fikk inn lamper og elektronikk som det rett og slett ikke lønte seg å selge, fordi alle kunne gå på Biltema, IKEA eller Clas Ohlson og kjøpe nye ting for de samme prisene vi tok. Da blir det mye «Kjøp-bruk-og-kast». Jeg føler at min familie er med på det kretsløpet – men kan ikke si at jeg er stolt av det.

   Liker

  1. Jeg skrev dette dagen etter, og det var egentlig da jeg skjønte hvor vilt det er. Mye av det nye vi kjøper blir jo kastet etter alt for kort tid. På tide å begynne tenke på hva vi egentlig kjøper 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..