Julemarked på Bærums Verk

Annen søndag i advent er en fin dag for julemarked. Jeg tok med meg kone og to dachser på tur til Bærums Verk. Målet for ekspedisjonen var Bondens Marked for å kjøpe rakfisk, sylte, lynghonning og ekte geitost. Bærums Verk er en eneste stor julegate med butikker og boder, også når Bondens Marked ikke er der. Reinsdyr med sleder ble fulgt av en dame i samekofte. Jeg tror neppe det noensinne ble brukt reinsdyr til å frakte jernmalm der, men bygningene og stedets atmosfære er holdt i gammel stil fra den gang det ble utvinnet jern og produsert ovner.

Takk og pris for det!

Jeg fikk handlet alt jeg hadde på handlelisten min. Det ble lefse til rakfisken. Lefse bakt på mandelpoteter. I følge mannen som både baker og selger disse lefsene, er hele 90% av lefsene potet, og det går med mye poteter. Jeg synes prisen på 600,- for to pakker var i stiveste laget, men lefsene hadde fin konsistens til tross for lite bindemiddel, – og smaken var meget god.

Jeg har mange minner fra de årene far og jeg og la rakfisk. Jeg kjenner prosessen. Den begynte med å koke bøtter og kar. Fisk som skal rakes, får ikke røre bakken. Kun kokte bøtter og kar. Jeg var med på hele prosessen, og til stede når fisken skulle prøvesmakes før jul. Det var far som tok på seg den jobben. Mens han spiste, så vi på hverandre, – og vi visste begge at om fisken ikke var bra, ville prøvesmakeren dø en fryktelig og smertefull død. Morgenen etter prøvesmaking var alt klart. Da ble det rakfisk, lefse og godt smør på alle. Mer tilbehør behøves ikke hvis fisken er god.

Og det var den.

Fisken fra Trøsvik Gård smakte meget godt. Det som er så fint med kjøpefisk er at den er ferdig prøvesmakt. Hjemme hos oss er det bare jeg som spiser rakfisk. Ikke så mange som spiser lefse heller. Men julen er heldigivis selskapstid, og jeg håper jeg greier å friste noen med lefse og rakfisk, – og kanskje en knøttliten akevitt.

🙂 Men i dag drakk jeg kaffe til rakfisken. Det går like bra.

Bondens Marked – følg med når de besøker din by/bydel.

 

Advertisements

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s