Mørkeredd?

Jeg ser ut i det beksvarte høstmørket over et fredelig villastrøk. Var terrortrusselen i sommer reell? – Og hva var det man fryktet, egentlig?

les-bougies-9

Er du mørkeredd?

Vent litt! Du trenger ikke svare ennå.

Under en periode i sommer høynet myndighetene landets terrorberedskap. PST og regjeringen var tilbakeholdne med å gi konkret informasjon. Vi visste vel ganske lite om hva de var redde for. Jeg tror de fleste av oss tenkte selvmordsbombere. Forvirrede unge mennesker som sendes inn i en folkemengde med sprengstoff på kroppen eller kanskje skytevåpen?

«Vi lar oss ikke skremme», sa de fleste av oss, og vandret ut i gatene som før. Det er i grunnen slik vi håndterer terror. Vi går ut i gatene å markerer medfølelse og solidaritet med de som er rammet av terror, samtidig som vi viser avsky for terrorhandlinger, uten å rope om hat og hevn.

Men hva var PST egentlig redde for?

Det de fryktet var mer grusomt enn noen kunne gjette, – nemlig at terrorister skulle ta seg inn i tilfeldige, norske hjem og skjære over halsen på alle. Barn og kvinner, – unge og gamle. Ugjerningene skulle filmes og legges ut på Internett. Teknisk sett ville det være skremmende enkelt å gjennomføre en slik operasjon – hvis man ser bort fra det moralske aspektet, da.

Vi har hørt om lignende aksjoner andre steder i verden. I Algerie, Afghanistan, Syria og Irak er det utført bestialske folkehenrettelser. Beboere drepes én etter en, uansett alder og kjønn, i nattens mulm og mørke, innenfor sine egne hjem, og helt uten forvarsel. Motivet er å skaffe seg makt gjennom religiøs utrenskning. Folk som ikke ble drept, drives på flukt av frykt for å bli de neste ofrene, mens andre velger å omvende seg å slutte seg til fienden i håp om et bedre liv. Motivet og handlingene er vel kanskje ikke så forskjellig fra kristningen av Norge på Harald Hårfagres tid, og religionskrigene som raste i Europa rundt 1600-tallet?

Ekstremister tilknyttet Islamic State (IS), er i dag under intens overvåkning av det mest avanserte og høyteknologiske etterretningsapparatet som kan skaffes. Overvåkningen omfatter sannsynligvis også personer i Norge. Resultatene distribueres på tvers av landegrensene. Til og med USA og Russland samarbeider om dette. Når noen i dette etterretningsapparatet har fanget opp kommunikasjon som er relevant for Norge, bør det tas på største alvor.

I sommer hadde man hendelsen i Kunming friskt i minnet. Den kinesiske byen, der aktivister tidligere i år angrep og drepte 29 tilfeldige mennesker på en stasjon med kraftige kniver og kjøttøkser. Ingen har gitt noe motiv for hendelsen, bare at det er kinesiske islamske ekstremister som står bak. Man antar at motivet var å spre frykt.

Skulle samme motiv kunne ligge bak en lignende aksjon i Norge?

Det norske samfunnet, som ikke lot seg skremme av en de mest utspekulerte og ondskapsfulle terrorhandlingene verden har sett? Samfunnet, som viste resten av verden sin eksemplariske måte å håndtere terror på? Skulle vi la frykten ta overhånd etter enda en terroraksjon? Og hvilken nytte skulle noen ha av spre frykt i Norge?

Jeg har vanskelig for å forstå at noen kan ha et sånt motiv – i Norge…

For hittil har man vel sett at selv om terroren dreper uskyldige mennesker, så er organisert terror rettet mot en erklært fiende og deres interesser, for eksempel USA og Israel. Tilsynelatende blind terror, som den i Kunming, er skremmende, også for oss. Motivet kan jo være hva som helst, egentlig. For eksempel teste personers lojalitet til IS, for eksempel ved å sende norske aktivister i stridsområdene tilbake til sitt hjemland for å drive terror?

Men hva som er virkelig skremmende, er ikke trusselen om å bli invadert av maskerte mennesker med kjøttøkser en mørk høstkveld. Den virkelige trusselen er at den åpne, frie norske måten å leve på skal endre seg. At vinduer i første etasjer får jerngitter, at vi får høye gjerder med piggtråd rundt eiendommene og skilt med adgang forbudt, overvåkningskameraer over alt, alarmer og flomlys med bevegelsessensorer, naboer som bevæpner seg, bevoktede boligområder, og så videre. Noen steder i verden er det nemlig sånn.

Kanskje var vi nærmere enn vi tør ane i sommer?

😐 Er du mørkeredd?

NRK.no (18.09.2014): Fryktet terror i private hjem

VG.no (28.08.2014): Kinesiske terrorister massakrerte 29 mennesker med kniv

la-bougie-1
Reklame

4 kommentarer

   1. Jeg har en lei tendens til å glemme det. Er innerdøren lukket, kan man finne ytterdøren ulåst. Men er pus i gangen uansett tid, er ytterdøren låst, han åpner dører, selv 🙂

    Likt av 1 person

 1. Jeg trives godt i mørket og tror, som mormor sier (ikke min, hun er død, men mormor i kommentarfeltet) at man gjør klokt i å leve som vanlig og på den måte vise vår motstand.
  Men som du skriver, det kan skje med hvem som helst.
  I en gal verden er det klovnene som er normale.
  Jeg har for øvrig hund og sandbatong og strips under senga …

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..