Militært lederskap

Klagenemnda for disiplinærsaker i Forsvaret mener det ikke foreligger noe grunnlag for å refse løytnanten som beordret den kvinnelige soldaten til å bade naken. Det er imidlertid hevet over en hver tvil at løytnanten handlet både klønete og lite tillitsvekkende.

militar-ledelse-1

Illustrasjonsfoto (Foto: ScanStockPhoto.com)

Hvis du er ung og ønsker å bli leder, er Forsvaret en fin skole å gå. Velger du lederutdannelse, får du ikke bare teori, – du får også mulighet til vise lederskap i praksis overfor helt levende mennesker.

Militær lederutdannelse er utvilsomt nyttig, men kan ikke overføres direkte til sivile organisasjoner. Det er noe helt spesielt i forholdet mellom autoritet og disiplin. I krig oppstår det situasjoner uten muligheter til å forklare, lytte og motivere. Kommandoene må gis og utføres under særdeles streng disiplin. Det fordrer at man har 100% tillit til sine overordnede og sine medsoldater. Du skal stole blindt på at noen tar deg i mot når du faller bakover.

Tilliten skapes gjennom det vanlige soldatlivet og gjennom øvelser. Det er nemlig slik at de man øver sammen med, skal man også kjempe sammen med i krig.

Var løytnanten som beordret Alice Asplund en god leder da han beordret henne til å vaske seg nedentil i isvann foran troppen med unge menn?

Personlig hygiene i felt er viktig. Dårlig hygiene og sjuskethet bidrar nemlig til å bryte ned psyken og kampmoralen. Det handler om liv og død. Man vasker seg ikke under øvelse fordi man trenger det, men fordi man skal trene på det. I felt utfører man latrinebesøk, intimvask og barbering uten noe som helst privatliv. Moderne mennesker trenger å øve seg på å bekjempe sin bluferdighet.

Derfor skal en løytnant kunne gi ordre om å vaske seg når troppen passerer et vann.

Men når jeg hører Alice Asplund fortelle sin versjon i VG, kjenner jeg likevel at jeg blir harm. Jeg tenker, – hvor klønete går det an å opptre som leder? Riktignok ble den angjeldende løytnanten frikjent i klagenemda. Men opptrådte han tillitsvekkende?

En leder uten tillit er en dårlig leder.

Diskusjonen går nå høyt om man skal endre militære instrukser. Jeg tror Forsvaret i stedet bør ta utfordringen med å forbedre sin militære lederutdannelse, sørge for at befalingsmenn er i stand til å håndtere lederskap på en mer fleksibel måte enn hva som ble utvist i denne saken.

Under øvelse gjennomgår menn- og kvinner umenneskelige fysiske og psykiske oppgaver. Mangel på søvn, fysiske anstrengelser, følelse av utrygghet, frost, sult og tørst gjør at noen og enhver kan gå på en liten smell. Noen kaster opp, noen blir passive, noen blir tause, noen går i fosterstilling, noen gråter og noen blir utagerende. Alle vet at i dag er det han, eller henne, – i morgen kan det være meg. Men «when-the-going-gets-tough» er det alltid noen som blomstrer opp, tar grep, finner løsninger, improviserer – der og da. Jeg har ofte forundret meg over disse menneskene. De er hverken mors beste barn eller svigermors drøm. De følger ikke alle regler til punkt og prikke. De greier likevel å få kameraten sin, laget sitt og troppen videre mot målet. Flere av disse hverdagsheltene er unge mennesker som har søkt seg inn i forsvaret, men Forsvarets lederutdannelse stimulerer ikke sine kandidater til å bli hverdagshelter. Elevene skal ikke improvisere og være fleksible! De skal følge boka!

Synd.

For hvis Alice Asplund’s løytnant ikke bare hadde fulgt regelverket, men hatt litt av hverdagshelten i seg, – hadde det aldri blitt noen sak av dette. Da hadde han sett hennes fortvilelse, forstått hennes situasjon, brukt noen sekunder på å inngi tillit, motivere henne – gi henne mot, og funnet en løsning der og da. Basert på intervjuet i VG – og ettertidens klokskap – synes løsningen å ha vært banal enkel.

🙂 Man får prise seg lykkelig over at det ikke var krig!

VG.no (04.11.2014): Klagenemnd om nakenbading: Det er urimelig å forvente at han burde lest hvor fortvilet fornærmede var

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..