Øl til ungdommen?

Jeg mener foreldre ikke bør kjøpe øl til egne barn under 18. Men er det greit at venner kjøper øl til dem i stedet? Hvor strenge bør egentlig foreldre være?

Pulled Porc smaker godt sammen med øl - og fotball på TV

Pulled Porc smaker godt sammen med øl – og fotball på TV

– Jeg vil lære meg å like øl!

Husets tyveåring, nylig hjemkommet fra studier i England, har et klart mål for sommeren.

– Alle vennene mine drikker øl, bare ikke jeg – for jeg liker ikke øl. Øl er jo så billig i England! – Og så er det ikke så mye alkohol i øl som i vin.

To gode poenger! Billigere og mindre alkohol. Kveldens tema under en av de tidligere fotballkampene ble derfor:

Hvordan kan man bli hekta på øl?

Far foreslår å prøve et populært, kostbart, utenlandsk ølmerke som kan drikkes rett fra flasken med en «twist of lime» trykket ned i flaskehalsen. Fire øl er kjøpt inn. Blir det vellykket? Hvis ikke må vi prøve mildere drinker. «Shandy» er halvparten øl og halvparten sitronbrus eller lignende, – som ingefærøl. «Snake Bite» er halvparten øl (stout eller lager) blandet med vanlig alkoholholdig sider. Men mange britiske puber serverer ikke «Snake Bite» fordi det skjuler ølsmaken så godt at den kan gjøre folk avhengige av alkohol. Men drinken serveres over alt ellers.

– Det er Tuborg som er best! – kommer det verdensvant fra husets 17-og-et-halvt-åring.

– Hvordan vet du det? Du er jo ikke 18 ennå, sier søsteren.

Hva gjør man som foreldre til en 17-og-en-halvt-åring som bruker nummer 45 i sko? Kjøper man øl til ham, eller lar man ham ordne seg selv? For 17-åringer får jo tak i øl, uansett. Jeg vet det hersker mange meninger blant foreldre om dette. Som foreldre kjøper vi ikke øl til 17-åringen, men er likevel ikke veldig restriktive. Det kan vel hende at det har ligget en og annen pose med noen boksøl på et vaskerom eller i en garasje?

Mitt budskap til de unge er at jeg ikke bryr meg om de har drukket øl.

– Øl blir du bare full av til du kaster opp. Men hold deg unna sprit og piller!

På «house parties» er ett av pille-langernes beste salgsargument at du kan få en rus uten at foreldrene dine merker noe. Jeg har hørt sanne historier om ungdom som er funnet sovende utendørs fordi de var fulle og ikke våget å gå hjem. Mitt poeng er at unge aldri må være redd for å komme hjem, eller ringe for å bli hentet. Selv er jeg nattmenneske, og alltid våken når de kommer hjem. De får et muntert «Hei-hei» når de kommer hjem. Munterheten skyldes lettelse over at de er hjemme. Ingen granskende blikk eller alkotest. Det skal ikke så mange ord til for å forestille seg hvordan kvelden har gått.

Tror du at dine barn aldri blir fristet med sprit og piller?

I mine barns skolemiljøer er store ungdomsfester blitt stengt av politiet, enten på grunn av mistanke om narkotikahandel eller fyll. Det er derfor grunn til å tro at dette også forekommer på fester som ikke er blitt stengt av politiet. Som pappa kan jeg ikke forhindre at mine barn blir fristet med sprit og piller.

Jeg mener at foreldre ikke bør være alt for fordømmende og restriktive til alkohol. Da risikerer de at barna deres flipper ut på alkohol senere i livet, for eksempel under studiedagene. Det sies at barn som skjenkes hjemme, drikker mer alkohol enn de som aldri får smake alkohol hjemme. Hos oss har ikke det vært noe stort tema. Hvor kult er det egentlig å sitte å drikke sammen med foreldre dine før du har fylt 18?

Jeg bruker å si at voksne barn før eller siden skal lande inn i voksenlivet. Som pappa synes jeg det er viktig å gjøre landingen deres så myk som mulig, men barna må gjennomføre landingen selv. Min oppgave er å få stilt dem inn mot rullebanens «gliding slope», slippe taket og la det stå til.

🙂 Det blir omtrent som å slippe barnet av gårde på tohjulsykkel første gang uten å holde.

En øl rett fra fryser'n

En øl rett fra fryser’n

 

Reklame

6 kommentarer

 1. Først og fremst et viktig tema, med varierte synspunkter på. Det har også jeg erfart. Jeg deler vel omtrent fullt dine tanker om dette. 😆 Selv er jeg jo avholdsmann, men barna må få ta sine egne valg, etter hvert når modenhet har ankommet. Synes å se meg selv igjen i din rolle som far, for noen år siden. 😆 Det handler vel om de voksnes holdninger som skal føres over på de yngre, på en fornuftig måte. Det tror jeg du/dere har lyktes med.Vi vet at den måten vi har taklet det på har fungert, Med minimal bruk av alkohol og ikke til last verken for andre eller dem selv.

  Det hadde ikke vært vanskelig å få til mange tanker rundt dette, herfra. Det skal jeg hoppe lett over, og ville ha vært best ansikt til ansikt. Du med din vin og jeg med mitt Vørterøl. Gjerne med de unge og deres erfaringer og tanker tilstede. 😅 Fortsatt god sommer, Terje. Til deg og alle dine. Nyt den! Og takk for et fint innlegg igjen!

  Liker

 2. Har aldri vært noe problem for oss.
  Men det har heller ikke vært noen alkotest eller store formaningstaler. Jeg vet ikke om det er enklere med jenter?
  Champagnenippen klokken 24.00 på nyttårsaften fikk de etter hvert som de ble tenåringer, men den falt ikke i smak, så det ble heller brus i glassene.
  Etter det jeg vet, har begge to et greit forhold til alkohol. Vin til mat er ok, og en kald øl på bryggekanten sommerstid.
  God søndag 🙂

  Liker

  1. – Er det enklere med jenter? Det er min erfaring, selv om jeg bare har en av hver 🙂 Mange unge gutter skal være verdensmestere når det gjelder drikking – før de er 18!
   Fortsatt god søndag!

   Liker

 3. Hei. Nå drikker heller jeg ikke øl, fordi det ikke smaker godt, og jeg er heller ikke så voksen at jeg har barn med den problemstillingen. Men jeg husker veldig godt hvordan det var. Min mor var superstreng. Jeg fikk tak i alkohol uansett når den tid kom og jeg dro aldri hjem etter en fest. Jeg overnattet alltid hos noen. Så av erfaring vil jeg si at man bør være ganske åpne, fordi hvis ungdommen vil drikke så drikker de, lov eller ikke lov, men bør likevel ha klare grenser for hva som er greit og ikke greit.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..