Fuglelopper

Det handler om de absolutte små ting i livet, både i fysisk størrelse og i vesentlighet. Men fuglelopper kan virkelig være en sann plage – og i år er de ekstra tidlig ute!

waiting– Det kommer snart mat! Bare vent litt til nå!
Jeg snakker for døve ører. Gråspurvene mine sitter demonstrativt og vokter den ene fôrstasjonen. I dag har matfar sviktet. Ingen mat til sine små venner, enda det er langt på dag! Selv sitter han inne på kjøkkenet og drikker kaffe. Jada, jeg er observert. Jungeltelegrafen går. Nå kommer det flere fugler og setter seg ned i buskaset.  Åh, endelig! Der ser jeg noen kvikke bremselys bak hekken. Det er matmor med nye forsyninger av fuglefrø.

Spurvene spiser nesten av hånden min. Jeg er fuglemater.

Som oftest fyller jeg fuglefrø før jeg går og legger meg om kvelden. Så også forrige lørdag. Det vil si, – da hadde klokka rukket å bli halv fem på morgenkvisten. Mens jeg fyller fuglefrø, går hunden rundt og snuser og markerer som vanlig. Etterpå gikk vi alle tre å la oss i samme seng, kona mi, hunden min og jeg. Det er fast rutine at mens jeg er på badet, ligger hunden på puta mi for å varme den opp, men tusler lydig ned i fotenden når far skal legge seg.

Vogelfloehe

Fuglelopper på Wikipedia

bedpostDen natten sov jeg dårlig. Noe plaget meg. Men jeg oppdaget det ikke før jeg våknet. Da føltes det som noen hadde spist opp halve hodet mitt ved hårfestet rundt øret. Jeg skjønte at det måtte være en blodsuger, og selv om jeg ikke har funnet syndebukken(e) så har jeg sterk mistanke til at det er fugleloppe(r) som har vært på ferde. De har antakelig kommet inn via hunden og hoppet videre på meg, eller fulgt med i håret mitt fra en av fôrstasjonene som kanskje har vært en mellomstasjon.

Merkelig, tenkte jeg, for vi er jo i februar! Det var jo full vinter for få dager siden. Men krokusene har begynt å komme opp over bakken og syrinene har så vidt begynt å skyte knopper. Fugleloppene er tidlig ute i år. Og sånn som det sved! Minst 14 bitt! Jeg merker det klør og svir ennå en uke senere. Jeg har fått loppebitt før, men ikke så kraftig som denne gangen. Jeg antar at de første loppebittene etter vinteren, er de verste.

Nå har jeg fjernet gamle fuglereder.

Det er nemlig det man skal gjøre for å forebygge lopper. Man skal pakke de inn i plast og hive dem. Men jeg kunne ikke se noen lopper i noen av dem, – eller noe annet sted for den saks skyld. Håper de som bet meg, ligger i støvsugeren! Jeg har lest at fugleloppene tidlig på våren er svært hissige etter å ha overvintret i fugleredene. De kan hoppe 15 centimeter, og vil hoppe rett på ansiktet ditt hvis du kommer mot redet, for eksempel opp stigen under husmønet. Da må du regne med at de biter med én gang!

Jeg har endevendt sengen for å finne ut om det befinner seg noe der som ikke hører hjemme i et rent og pent hjem. For eksempel veggdyr, som det er mulig å ta med seg hjem fra snuskete hoteller. Selv om alt ser rent og pent ut, er det mange hjemmesteder for dyr som er mellom 2-3 millimeter.

Sov godt  😯

nhi.no: Insektsbitt i påskeferien? Sjekk for fuglelopper

bitten

Bittene begynner i nakken og fortsetter rundt øret

Reklame

3 kommentarer

 1. Hørtes ikke særlig fristende ut med fugleloppene. 😦 Men kan betro deg at mine mål om å få til noen bilder i løpet av nærmeste tid, er på gang. Er på hytta og har med et par kamera med et brukbart objektiv for den oppgaven. Nå er det bare litt som mangler, fuglene. Frø er på plass, så da er det bare å finne frem det å håpe på det beste. Og snarest. Og selvfølgelig forsøke å holde seg borte fra all omgang med de fryktfulle og veldig små..

  Det er helt underlig utenfor. Omtrent ikke en eneste snøflekk og nesten sommerlige forhold, med 11 grader varme på dagen. Vi hadde besøk av «Ivar», en svæt så hissig storm her for et par måneder siden, som igjen førte til et kaos av trær og hyttetak innkledd. Nå er det tatt av proffe folk, og sikkert godt over fem favner ved ligger til videre behandling. Godt at en hjelp til det.

  Fin søndag, Terje og fin uke!

  Liker

  1. Et bra fugleobjektiv er gull verdt! Når jeg er på «fuglejakt» låner jeg et Canon EOS 500D med 18-200mm objektiv og liker å se automatikken jobbe. Jeg har stor glede av å fange samspillet mellom fuglene, men er avhengig av å komme ganske nær innpå for at det skal bli bra. En behøver vel 300-400mm tele for å ta proffe bilder?

   Et vær i ulage – og fullt vårvær i februar til tross: Med 5 favner ved kan man da se lyst på fremtiden, selv om den ikke ordner seg selv 🙂

   Liker

   1. Kommer langt med en 18-200, som har et stort område også. Akkurat nå har jeg med en 150-500 bl.a. som jeg har blitt stormforelsket i. 🙂 Det er et VR objektiv, slik at en kan fotografere på frihånd under ganske så varierende forhold. Supert nok, spør du meg, men er så heldig at jeg også har andre alternativer, i tillegg til at jeg kan låne også.

    Forøvrig ikke en eneeste fugl å se, men dee kommer nok når de merker at matingen er i gang igjen. 🙂

    Varmen i tiden fremover trenger vi vel ikke å tenke på, men litt står igjen med klyving mm. Men har heldigvis et kompani som står klart, og som allerede har satt i gang.

    Hei igjen, og ønskene holder lang tid. 😉

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..