Spillselskapenes lokkeduer

Jeg forestiller meg at kommersielle spillselskaper må være svært innbringende. Likevel tror jeg at spillselskapene oppfatter Ola Nordmanns tilbakeholdenhet som et problem. Selv om vi er kjøpesterke, er vi ennå litt skeptiske.

illustration7

Før du kan begynne å spille, må du nemlig opprette konto hos spillselskapet hvor det kreves at du oppgir opplysninger om bankkortet ditt. Det er et stort steg å ta for mange. Nordmenn elsker å spille på fotball, men det er skummelt å legge igjen bankkort-opplysningene hos spillselskaper som holder til på eksotiske steder som Gibraltar og Malta. Det blir akkurat som å legge igjen bankkortet sitt i en utenlandsk strippeklubb. Sånt gjør man ikke!

Spillselskapene satser nå store reklamekroner for å få deg og meg til å endre syn. De øser ut penger på markedsføring for å fortelle oss at de er snille og ikke må settes i bås med lysskye virksomheter. Tenk deg følgende reklameinnslag: Bildet zoomer inn på Tone Damli Aaberges helnorske, uskyldsblå øyne. Hun smiler og forsikrer deg med myk stemme: «Kom igjen, da! Det er ikke farlig». Så zoomer kameraet ut, og du ser John Arne Riise i staut positur bak henne.

Er det galt at norske idoler fronter et spillselskap?

Hvis Tone Damli Aaberge og John Arne Riise hadde stilt opp i reklame for Norsk Tipping ville ingen hevet øyenbrynene. Det stiller seg annerledes når norske kjendiser stiller opp for utenlandske spillselskaper.

Hva er forskjellen?

De norske spillselskapene Norsk Tipping og Rikstoto opererer på statlige konsesjoner. Dermed kan staten stille krav til at overskuddet skal fordeles på samfunnsnyttige områder som breddeidrett og kultur. De internasjonale selskapene drives på et langt friere grunnlag. De tilbakebetaler mer til spillerne, og overskuddet havner uavkortet i eiernes egne lommer. Men de følger ikke alltid gode etiske spilleregler.

Flere spillselskaper oppsøker frafalne spillere for å lokke dem tilbake med gratis spillepenger på kontoen, uten å bry seg om brukere som har havnet i problemer på grunn av spillingen sin. Hva ville skjedd hvis en alkoholiker på avrusning fikk tilsendt en halv flaske whisky i posten?

Kan vi stole på at rene flaksspill, som skrapelodd, bingo og lignende, ikke er manipulert på noen måte? Hvem kontrollerer programvaren på spillselskapets servere?

Målet er å få nordmenn til å registrere seg. Hvorfor?

Målet er å få deg hekta. Når du har opprettet en spillekonto og overført et par hundre kroner fra bankkortet, er det vanskeligste trinnet tilbakelagt. Alle trinnene over dette, er små, enkle trinn. Du vinner litt, du taper litt. Du overfører mer penger. Spillselskapets oppgave er å gjøre spillingen din til en berusende opplevelse enten du spiller på mobilen, nettbrettet eller en PC. Om ikke du blir hekta, er det statistisk sett noen som blir det.

I TV-serien «Luksusfellen», som går på norsk og svensk TV3, møter vi unge familier som står overfor økonomisk ruin. Det er dessverre ikke uvanlig at mannen i huset har bygget seg opp kjempehøy spillegjeld. Spillingen skjer ofte i skjul om natten samtidig som spilleren er  arbeidsledig. Jeg vil ikke karakterisere noen av personene jeg har sett i TV-serien, som sykelig spilleavhengige. Likevel har spillingen gjort stor skade.

Jeg har ikke noe i mot internasjonale spillselskaper. Spillselskapene skaper tilstrømning til fotball, hesteveddeløp og all sport man kan spille på. Det gjør at klubbene tjener penger, og bidrar til å holde liv i sporten og at kampene sendes ut til verden. Hva ville engelsk fotball være uten bookmaker’n på hjørnet?

Hvis jeg var kjendis og idol for unge mennesker ville jeg likevel vært tilbakeholden med å låne bort ansiket mitt. Jeg tror de kan komme til angre, på samme måte som kjendisene i denne landskjente reklamekampanjen gjør i dag:

Ja, nå røker også jeg PRINCE  🙂

prince1

VG.no (31.05.2001): Angrer på røykereklamen.

Reklame

Én kommentar

  1. God tekst, fikk bare lyst til å kommentere at jeg rett og slett ikke kan skjønne hva så mange mennesker ser i denne jenta …

    Jeg har for øvrig stor sans for sluttkommentaren din!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..