Du gir – hvem mottar?

Sitter du igjen med dårlig magefølelse etter å ha snakket med telefonselger fra blant annet 62001206? Hvem som helst kan drive innsamling til veldedige formål. Betal direkte til hjelpeorganisasjonene – ikke mellommennene! Ellers risikerer du at svært lite eller ingen ting går til formålet!

charity1

Vi får bilder og vitnesbyrd om en håpløs tilværelse for nesten syvhundre tusen mennesker uten livsnødvendigheter etter tyfonen «Haiyan». De hardest rammede områdene er øyene Samar, Leyte og Cebu. Flere norske filippinere kommer fra disse områdene, og har familiene sine der.

Tenk deg at det ringer på døren din en kveld. Du tøfler ut i gangen og lukker opp for en velkledd, veltalende, glatt ung mann i slutten av tyveårene. Han ser deg rett inn i øynene, smiler med hele ansiktet og forteller muntert at han kommer fra Flyktninghjelpen. Du rekker frem en tohundrelapp. Den unge mannen fomler nede i vesken sin og tar opp en innsamlingsboks. Du ser at boksen ikke har noen logo. Heller ikke mannen har noen kjennetegn som knytter ham til innsamlings­formålet.

Ville du lagt pengene i boksen?

For et par dager siden ble kona mi oppringt om kvelden av en telefonselger som presenterte seg fra Flyktninghjelpen. Han virket glatt og veltalende. Kona mi avslo samtalen. Magefølelsen var ikke riktig! Dagen etter ringte en annen, likedan selger og ville samle inn penger for Flyktninghjelpen. Da ble hun sint og sa: «Nå får dere gi dere! Dere ringte jo i går også!»

Jeg sjekket telefonnumrene. Den første telefonen stammet fra et helt nystartet A/S under bransjekode «Telefonsalg». Det er så ungt at det ennå ikke har rukket få anmerkninger på Telefonterror.no. Gründerne er to unge herrer i tyveårene. Hjemmesiden deres består av svada, bortsett fra kontakttelefonen som er registrert på et skjult nummer (!) med gateadresse i Oslo sentrum.

Den neste telefonen stammet fra et helt annet telefonnummer som genialt nok ikke kan spores. Det finnes imidlertid et par karakteristikker på nettet om at nummeret benyttes til telefonsalg.

Det finnes ingen publisert info som knytter noen av firmaene til Flyktninghjelpen. Flyktninghjelpens flotte hjemmesider inneholder heller ingen opplysninger om telefonselgerne. De kunne ha publisert noe slikt som: «Flyktninghjelpen benytter nå firma X og Y til å drive innsamlingsaksjon til Filippinene». Hvis telefonselgerne hadde blitt sendt ut på gaten for å selge, så ville de sikkert vært behørig merket med logoer som representerte oppdragsgiveren. I 2013 er det enkelt, raskt og billig å sørge for at telefonlinjer og dataspor knyttes mot oppdragsgiver under en kampanje. Jeg synes det er mistenkelig – i beste fall uprofesjonelt.

Hvem er disse menneskene som ringer rundt omkring? Lykkejegere? De giroene som du eventuelt mottar i posten, går nok ikke direkte til Flyktninghjelpen. Call-sentere tar gjerne 80-90 % av innsamlede penger for å dekke sine salgskostnader. Innsamlingsformålet tar med glede det som blir igjen etter at filurene bak salgsfirmaene har betalt leasing på biler, anskaffelser av kostbart IKT utstyr og alt som travle «bisnisser» måtte trenge.

Vær varsom!

Hvem som helst oppfordres til å starte sin egen innsamling til Flyktninghjelpen. Mange vil kunne finne innsamlingssteder der de bor. Lokale foreninger, skolen, menigheten, barn som selger hjemmebakte småkaker langs veien, for å nevne noe. I følge Internett har det blitt startet opp flere gode innsamlinger.

Min «vær varsom plakat» dreier seg om å lytte til din egen magefølelse. Får du følelse av at noen har startet en innsamlingsaksjon for å stjele av lasset, synes jeg du bør gå videre eller avslutte samtalen.

Gi heller direkte, – eller ved neste korsvei!

Reklame

4 kommentarer

 1. Viktig tekst, og det er jo stor skam hva mennesker får seg til å gjøre ved å utnytte andres sak eller fortvilelse. Husker en greie for noen år siden hvor en eller annen avdekket hvor stor del av kaka som Telenor tok ved en innsamling hvor man kunne ringe inn og gi et bidrag og det ble litt rabalder som jeg egentlig ikke husker utfallet av – man skal med andre ord ikke «utelukke» noen av de store, heller 😦

  Jeg tror mer på sånne langsiktige greier og støtter Redd Barna og Unicef som tross alt har holdt på noen år og som stort sett klarer å komme seg ganske raskt til de aktuelle stedene hvor mennesker trenger hjelp. Dette sier jeg også til de som ringer og som får seg til å fortsette med maset sitt inntil jeg legger på (eller trykker på den røde knappen, som det heter i dag).
  Telefonselgere er ille i utgangspunktet om de ikke skal blande seg inn i dette også.

  Liker

  1. Jeg måtte google litt for å gjenoppfriske saken med Telenor. Tror det var Haiti-aksjonen 2010 hvor beløp gitt over telefon, fikk trukket et gebyr slik at Telenor satt igjen med ca 10% (!) – men som ble ettergitt og gitt til aksjonen i ettertid.
   http://www.nrk.no/norge/telenor-dropper-hjelpetelefongebyr-1.6955686

   Glemte å nevne i hovedinnlegget at gir man direkte til de store, så gjelder nøkkeltallene i Innsamlingskontrollen.
   http://www.innsamlingskontrollen.no/

   Flere av de store sender dokumentasjon som man kan legge ved selvangivelsen for å få skattelette vedr. gaver til frivillige organisasjoner.

   Man har altså alt å vinne ved å gi direkte. De andre bruker vi den røde knappen på 🙂

   Liker

 2. Fikk en telefon nå i kveld fra telefon nummer: 62001206. Mannen sa han var ringte fra flyktninghjelpen og at innsamlingen gikk til Filippinene. Jeg sa at jeg hadde gitt for i år…Direkte….Da ble mannen så på gående at jeg som vanligvis opptrer høflig mot telefonselgere. måtte bli veldig tydelig og faktisk sint før han ga seg…Veldig uhøflig mann….Dette var noe muffens tenkte jeg og Googlet nummeret…..

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..