Biografien min får du ikke!

Kan hvem som helst utgi sin biografi, bare de har vært innom det politiske liv? Uten etterkrigstidens hemmelige møterom: Hva blir det igjen å skrive om i politiske biografier?

bok1Når jeg tenker politisk biografi, tenker jeg på Haakon Lie. Et hvert godt hjem har minst en av biografiene til Haakon Lieplassert i bokhylla så alle kan se. Haakon Lie så ut og snakket som en vanlig bygdemann. En som kunne bodd rett borti svingen. Selv om han i nyere tid ikke hadde utøvende politisk makt, ble han behandlet med nesegrus respekt av alle som hadde politisk makt. Haakon Lie hadde nemlig vært med å bygge opp og forme dagens Arbeiderparti.

Det som var spesielt med biografiene til Haakon Lie, var at han gav leseren opplysninger om lukkede rom. I etterkrigs-Norge ble mange viktige beslutninger i Arbeiderpartiets sfære tatt i lukkede rom, av mennesker som ikke sto på valgsedlene, og som den vanlige mannen i gata visste lite om. Det lå mye makt ute i organisasjoner og interessegrupper, gjerne tilknyttet fagforeningsmiljøet. Dette var «kameratene» til de folkevalgte politikerne, og fulgte med på lasset, for å si det sånn. Haakon Lie visste om dette og fortalte.

Hjemme hos oss finner vi bare noen ytterst få politiske biografier i bokhyllene. Ingen av dem har vi har kjøpt selv. Likevel har det i de siste par årene dukket opp flere politiske biografier, som for eksempel Gerd Liv Valla, Dagfinn Høybråten og Kristin Halvorsen. Kan hvem som helst utgi sin biografi, bare de har vært innom det politiske liv?

Den siste, rykende ferske politiske biografien er Per Sandbergs «Mot min vilje». Sandberg har frontet mange av Fremskrittspartiets viktigste saker. Han har vært med å bygge dagens Fremskrittsparti. Som nestleder i partiet i flere år, er det få som har mer innsikt.

For å gjøre innlegget mitt mer tabloid, vil jeg trekke et par paralleller mellom Per Sandberg og Haakon Lie.

I likhet med Haakon Lie har ikke Per Sandberg noen direkte utøvende politisk makt. Han er folkelig i sitt vesen og synes å nyte respekt av alle partifeller, inklusive Siv Jensen og Carl I. Hagen.

Det som gjenstår å se, er om det har eksistert noen lukkede rom i Fremskrittspartiets historie. Mitt inntrykk er at alt som har skjedd i partiet, har blitt i overkant grundig dekket av dagspressen. Da Fremskrittspartiet gjennom årene dolket hverandre i ryggen, ble alle synspunkter og meninger behørig dekket. Foran siste stortingsvalg, valgte partiets nestor, Carl I. Hagen, å kommunisere med Siv Jensen gjennom pressen! De kunne da i det minste ha brukt epost, eller SMS, eller noe slikt!

For folk flest er dette bra. Det virker som det har vært lite hvisking og tisking i lukkede rom.

Nå som det politiske Norge forhåpentligvis er uten etterkrigstidens hemmelige møterom: Hva blir det igjen å skrive om i politiske biografier? Svik, løgn, dårlig kjemi, samarbeidsproblemer, dårlige vaner? Eller er det forfatterens ensidige forsvarstale som skal frem? Et av problemene for utgiverne av biografiene, er at innholdet i bøkene lekkes ut av dagspressen. VG kunne for eksempel avsløre alle poengene fra Sandbergs bok før boken er kommet i salg! Folk flest greier seg lenge med VGs kortversjon. Opplaget på Sandbergs bok er 12 000. Forutsetter vi forfatterhonorar på 15% av bokladepris så blir det likevel en bra ekstra slant på forfatteren frem til Mammut-salget i 2015.

Jeg har mistanke om at noen i det blå-blå regjeringssamarbeidet kan ha omtalt Per Sandberg som en «løs kanon på dekk», og derfor ikke ønsket å ha ham i en statsrådspost. At boken utgis såpass raskt etter valget, bidrar vel til å bekrefte det.

Det skulle ikke forundre meg om noen i sin tid har brukt betegnelsen «løs kanon» om Haakon Lie også 🙂

I anledning den svensk-norske debatten om velferdssamfunnet som raser akkurat nå, så anbefaler jeg den nostalgiske: «Låt i Framstegstakt» av Norrbottens Järn, et svenskt progrock-band fra midten av syttitallet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s