Et lite kors

nrksorlandet1

Jeg leser på nrk.no. Et kjent ansikt fra TV, journalist og nyhetsoppleser Siv Kristin Sællmann, blant annet kjent fra TV-Sporten. Hun holder et lite anheng formet som et kors. Jeg er ingen ekspert på dameantrekk, sminke, smykker og slikt, – men det jeg ser, er en vellykket sammensetning av stil og farger. Diskret, høstlig, jordnært og nordisk. Det er slik hun er på skjermen.

Hvorfor jeg fokuserer på det visuelle inntrykket, er at flere seere skal ha reagert med harme på at hun har opptrådt foran TV-kameraene med sitt kors-anheng. NRK har derfor bedt sin medarbeider om ikke å bruke anhenget når hun er på TV. Det var avisen Vårt Land som satte fokus på denne saken.

Jeg har ikke sett de aktuelle sendingene på Sørlandsnyhetene, men tenker: Hvordan kan noen på alvor bli provosert av et så alminnelig smykke som dette?

Forklaringen må være som følger: Et kors er et religiøst symbol. Det har sitt opphav fra Jesu korsfestelse og representerer den kristne kirke basert på Faderen, Jesus og Den Hellige Ånd. Det symboliserer Guds kjærlighet, frelse og evig liv. Korset er faktisk det eneste helt konkrete bilde som eksisterer av den kristne troen! For en person som bekjenner seg til den kristne tro, er korset derfor et veldig sterkt symbol.

Ikke alle som har et kors på seg, har et like bevisst forhold til korsets sterke symbolverdi. Hvis man kunne få alle, som bærer et kors, til å redegjøre for sitt personlige livssyn, tror jeg majoriteten ville ordlegge seg omtrent slik:

Jeg tror på Gud og sånn, men jeg går ikke så ofte i kirken altså…

For det er jo det livssynet de aller fleste nordmenn har!

Hvis man videre hadde kunnet spørre hvilket forhold den enkelte har til nettopp sitt smykke, tror jeg mange kunne fortelle om sitt forhold til personen som de fikk smykket av, – eller arvet det fra. Mange kunne fortelle  om sitt livssyn. Mange kunne fortelle om hvordan smykket gir trøst og styrke i vanskelige stunder. Poenget her er at et smykke kan bety uhyre meget for den som bærer det, av ulike årsaker – også livssynsmessige – men det er strengt personlig.

Korsets symbolverdi avhenger av enkeltpersonenes livssyn og andre personlige forhold. Et kors for en person uten livssyn, er rett og slett ikke noe annet enn et kors.

Jeg tror nemlig at de personene som har klaget til NRK, er svært bevisste over ikke å ha noe livssyn. De forfekter et livssynsnøytralt samfunn. For dem har korset samme symboleffekt som en jakkenål fra Arbeiderpartiet eller Høyre. Og slikt kan selvfølgelig nyhetsopplesere i NRK ikke ha på seg! De føler nok at de har en god sak som fremmer deres ønske om et livssynsnøytralt Norge.

Ingen kvinner som selv bærer et kors-anheng – og ei deres familier – ville reagere på at en nyhetsoppleser bærer samme smykke. Jeg er nokså sikker på at heller ikke personer med andre livssyn enn det kristne ville reagere negativt, fordi de selv vet hvor stor betydning et slikt symbol kan ha for troende personer. Mange opplever kanskje selv å få negative reaksjoner på grunn av klær eller smykker de bærer på grunn av sitt livssyn. Jeg synes NRK har gått for langt i denne saken.

Med tanke på siste dagers forferdelige hendelser i nyhetene: Hvilket anheng passer vel bedre enn et lite kors? 😐

Vårt Land (04.11.2013): NRK-journalist bedt om å droppe korset/

NRK.no (04.11.2013): NRK går for langt

Reklame

5 kommentarer

 1. Jeg tenker egentlig to ting om denne saken:
  – Nei, det er ikke bare muslimer.
  – På en annen side mener jeg at kansje dette er litt rettferdig. Andre trossamfunn får heller ikke lov til å vifte sine religiøse symboler inn i stuen til folk. Men på en annen side tenker jeg: Jaja, dette er kanskje litt latterlig også. Det er bare et lite kors. Men det er et kors.
  En god måte å protestere mot et dumt forslaf er kanskje med litt satire. Hvis man skal fjerne alt kristent i NRK så må man nok gå hardere til verkst. Litt navneendringer må til, og dessuten så må Kirke-nes dessverre slettes fra værmeldingskartet:

  http://heltnormalt.no/nasjonensoye/2013/11/06/093000

  God helg! 🙂

  Liker

 2. Sakleg og godt innlegg.
  Ørjaseter hadde også eit godt innlegg om saka i Vårt land i dag (eller var det i går, har ikkje avisa her)
  Mvh Marie

  Liker

  1. Siterer fra Elin Ørjaseters fornøyelige innlegg i dagens VL:
   Fyllesex bedre enn kors? NRK er døve for kristenfolkets protester mot sex og fyll (TV-programmet «Fylla»). Men pipet fra en følsom humanetiker fikk dem sporenstreks å ta affære!
   Takk for kommentaren. God helg til deg Marie 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..