Boligspekulanter som oss

Åtte av ti nordmenn eier sin egen bolig. Eier vi bolig bare for å bo? – Eller er vi på vei til å bli boligspekulanter alle sammen etter tjue år med prisstigning?

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Å disponere bolig i Norge betyr å eie sin egen bolig. Det er det nordmenn vil, og det er den boformen som er blitt stimulert av de siste regjeringene. Ser vi bort fra tjenesteboliger og behovsprøvde boliger, finnes det få reelle alternativer til å eie. Det private leiemarkedet lønner seg ikke på lang sikt. Vi kan like gjerne kjøpe selv og høste fordeler av rentefradrag og verdiøkning. Vi som alle andre.

Det er nesten umulig å ikke sitte igjen med gevinst når man selger bolig. Ingen kan kalles spekulant fordi de gjør et lønnsomt salg. Det som gjør oss til spekulanter, er når vi bevisst forsøker å maksimere gevinsten ved å selge på topp.

Jeg tror at boligeiere flest har en liten spekulant i magen.

E24.no siterer sjefsøkonom Steinar Juel i Nordea Markets, som mener vi kan få en prisnedgang på 20% de neste to årene. Andre eksperter mener nedgangen blir langt mindre dramatisk. Vi som opplevde forrige nedgang for 25 år siden, husker ikke bare at boligprisene sank, men også at utlånsrenten lå på 14% p.a. og pressen som daglig skrev om oppsigelser og bankkrise. Slik er det ikke nå. Derfor har jeg mer lit til de eksperter som tror på et mindre prisfall.

Jeg lurer på om ekspertene er usikre på hvordan «boligspekulanter» som oss vil komme til å reagere på prisnedgang etter tjue år med vedvarende stigning? Avisene elsker å nøre opp under frykten for krakk. Vil noen bli skremt til å legge boligene sine ut for salg og således forsterke prisfallet? Vil ekte spekulanter bli fristet til å selge på det som kan være all-time-high i boligmarkedet? Jeg håper at alle som kan, sitter rolig i båten til trenden snur.

Skulle boligprisene virkelig gå ned 20% de neste to år, får det sannsynligvis ingen konsekvenser for deg som skal beholde boligen din i mer enn 5 år. Også de som selger og kjøper i samme tidsrom, løper liten risiko for tap. For dem dreier det seg bare om monopolpenger. De som derimot selge på bunn, og ta pengene ut av boligmarkedet, vil få 20% mindre å nedbetale gjeld med. Nyetablerte med lite egenkapital kan derfor risikere å sitte igjen med gjeld etter å ha solgt.

Pensjonssparing i egen bolig?

En langt mer heldig stilt gruppe er gryende pensjonister som har drevet pensjonssparing i egne boliger (sånn som oss). Ved å selge oss ned i boligmarkedet, kan vi frigjøre penger som vi kan sette inn på høyrentekonto for de første, spreke pensjonsårene våre. Sett i ettertid har det vært en super avkastning på sparingen. Mye høyere enn noen annen sparing eller investering sånne spekulanter som oss, er i stand til å gjøre. Det vi er spesielt glade for, er at vi har greidd å styre unna alskens «geniale» spareprodukter, som har vært tilbudt av banker og finansinstitusjoner. Jeg husker ennå den unge, aggressive telefonselgeren fra Acta Kapitalforvaltning som brukte utestemme i telefonen for å fortelle meg at jeg var stokk dum som takket nei til å delta på et møte for å lære mer om verdens beste spareprodukt. Ren humbug og 100% tap, selvfølgelig!

Pensjonssparing i egen bolig er ikke risikofritt, men sammenlignet med mange andre spareprodukter er det «sikkert som banken».

Så, kjære boligspekulant: Følg med i boliger til salgs på Finn.no og se hvor mye boligen din er verdt. Det er nemlig aksjene dine 🙂

E24.no (01.11.2013): Sjefsøkonom – Jeg blir ikke forundret om boligprisene faller med 20 prosent

Reklame

2 kommentarer

  1. Hei igjen, Terje!

    Jeg har tatt en runde med meg selv om jeg er i boligspekulantenes bås. 🙂 Etter nøye overveielser må jeg nok slippes ut av den. For her er planene at den skal føres videre i familien til til 4. generasjon på tomta. Og det til en pris som de kan klare å hanskes med gjelda også. 🙂 I tillegg har vi planer om å betale markedspris når vi leier vår leilighet som vi tidligere har eid. 😉

    Vi har fått med oss at det kan by på litt av hvert å ha aldrende foreldre og svigerforeldre i huset. Egne erfaringer også. Både for og baksider, men det positive vinner overlegent. Begge veier, tror jeg.
    Takk for tanker som fikk klarert oss/meg ut av denne båsen. En fin onsdag ønskes deg og dine. NB ingen glupe løsninger på rotter og yndige små motiver med vinger enda. Bildene må nok la vente på seg. 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..