Ikke rør sirklene mine!

Arkimedes ble ikke bare kjent for sin «Arkimedes Lov», men også for sine siste ord: «Ikke rør sirklene mine!»

arkimedesJeg hører min ektefelle nærme seg der jeg sitter ved PC’en.

Hva driver du med?

Jeg tar av meg øretelefonene og ser på henne med en overrasket mine.

Ingenting… Ingenting spesielt!

Du driver vel ikke med jobb nå?

Nei, nei… Det er ingenting. Det er bare noe jeg liker å gjøre. Jeg bare går i mine egne sirkler.

«Okay», sier stemmen som nå har beveget seg videre bortover gangen.

Hjemme hos oss får man nemlig lov til å bevege seg i egne sirkler. Å «gå i egne sirkler» betyr egentid – tid som du ikke behøver å dele med omgivelsene dine, selv om du er fysisk til stede. Du kan drive med noe som ikke behøver å være nyttig, ikke bære frukter, og ikke ha noe mål og mening.

For noen år tilbake holdt vi et umenneskelig høyt aktivitetsnivå med karriere, fritidsaktiviteter for barna og sosiale aktiviteter – helt blottet for egentid. Nå, som barna er voksne og selvgående, merker jeg at vi begge har fått mer tid til å gå i våre egne sirkler. Det regnes kanskje ikke som en menneskerett, men det føles virkelig som luksus. Jeg tror det også bidrar til å bevare ekteskapet.

Hva gjør man når man beveger seg i egne sirkler? I mitt tilfelle handler det om å lytte til sær musikk, lage obskure drodlerier ved hjelp av Paint Shop Pro, søke på Finn.no og se hvilken båt jeg kunne kjøpt hvis en ukjent onkel i Amerika etterlot seg en million, – eller kanskje skrive et blogginnlegg som ingen leser.

Min bedre halvdel legger puslespill. Når puslespillet er lagt, ligger det på spisebordet til neste dag før det sopes sammen og legges tilbake i esken, med unntak av de to brikkene som enten ligger inne i støvsugeren eller i magen på en av husets to dachser.

For Arkimedes hadde sirklene en annen betydning. Den store greske matematikeren arbeidet med et matematisk diagram med sirlig opptegnede sirkler. Alt var dokumentert på pergamenter spredt ut på bakken inne teltet hans. Arkimedes var så oppslukt av arbeidet at han ikke enset at byen var beleiret av romere. En romersk soldat kommanderte Arkimedes med seg ut. Da Arkimedes oppdaget at soldaten stod med føttene plantet midt oppe i dokumentene sine, ble han vred og ropte:

Ikke rør sirklene mine!

Soldaten reagerte spontant og drepte den store mesteren med sverdet sitt.

Å legge puslespill fremstår som noe av det mest unyttige et menneske kan bedrive. Det ferdige puslespillet er hverken nyttig eller dekorativt. Det som er viktig, er imidlertid følelsen av mestring og over å ha lykkes med noe. Den gode følelsen gjør at man er mer motivert til å gå løs på oppgaver som har nytteverdi.

Nå for tiden utvikler jeg programvare slik at næringslivet kan utveksle korrekt økonomisk informasjon med skattemyndigheter og banker. Jeg føler meg stolt over å ha et samfunnsnyttig arbeid, selv om programvare er ferskvare. Det som er nyttig i dag, er totalt ubrukelig og glemt i morgen. Om tjue år vil kanskje noen på gamlehjemmet søke på internett for å se hva den nyinnflyttede beboeren deres har utrettet i løpet av livet sitt. Det som kommer til å dukke opp på skjermen da, vil sannsynligvis bare være ett og annet meningsløst blogginnlegg sammen med noen obskure drodlerier fra de utallige gangene jeg har vandret i egne sirkler.

På et loppemarked i nærheten ligger et puslespill med 2998 brikker for salg 🙂

Follow my blog with Bloglovin
Now using Bloggurat.no
Jeg har plassert min blogg i Lysakernorske bloggkart!

Reklame

Én kommentar

  1. Jeg vil protestere mot at pusling (jada, har laget et eget ord ut av aktiviteten) er meningsløst. Det kan ha en nærmest meditativ effekt og virke samlende og øke konsentrasjonen. Det er også en fin måte å komme litt bort på, synes jeg. Det har sin effekt og er således nyttig – selv om det ikke er direkte skapende.

    Tid alene tror jeg er nødvendig for de aller fleste mennesker, men noen er mer fleksible enn andre på det området. Jeg tror også det har noe å si hvorfor man ikke får tiden sin eller hvem som tar den. Vi er kanskje mer fleksible overfor unger enn overfor treg kassadame eller treg telefonkø?

    Å tenke over hvilke spor og hva slags informasjon vi vil legge igjen om oss selv til senere generasjoner, er ikke så dumt!

    Ønsker deg en god helg fortsatt!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..