Hvis judge Judy fikk bestemme

Av og til er det lett å glemme hvor godt vi har det i Norge. Jeg anbefaler å se noen episoder av TV-programmet «Judge Judy». Men husk at programmet er best når du ser det gjennom «norskebriller».

judgejudy1

 
-Du er lat! Skaff deg en jobb!

Judge Judy ser strengt på den tiltalte, en selvsikker, cool ung mann i midten av tyveårene. Den kvinnelige dommeren lener seg fremover, setter hendene opp foran ansiktet for å illustrere en ropert, og sier:

-Skaff … deg … en … jobb!

Hun gestikulerer med hånden mot rettsbetjenten og fortsetter:

-Byrd og jeg … vi har jobber. Vi tjener penger. Vi betaler skatt! Vi betaler for sånne som deg!

Så ser hun mot den fornærmede, en ung tekkelig dame, med noen kilo for mye rundt midjen.

Hold deg unna sånne fyrer som han! Han er ikke noe å satse på!

Dette er en typisk scene fra TV-programmet «Judge Judy» som for tiden går på damekanalen «Fem».  Den pensjonerte dommeren Judith Sheindlin dømmer saker på løpende bånd foran en fullsatt New York rettsal og 10 millioner TV-seere. La det være sagt: Judge Judy er dyktig. Hun samler bevis og løse tråder i sakene slik at de underbygger anerkjente juridiske prinsipper for domsavsigelsen. De juridiske prinsippene skiller seg ikke så veldig fra norske forhold. Mange saker handler om å bevise at partene hadde en avtale. Nekter for eksempel tiltalte for at pengene han fikk av fornærmede var et lån, sjekker Judge Judy utskrift av tekstmeldinger og forhører partene for å finne ut om tiltaltes handlingsmønster sannsynliggjør at han visste, – eller burde ha visst at pengene var et lån.

Jeg synes programmet blir ekstra interessant når jeg ser det med «norskebriller» på, – altså med norske øyne. Da kommer forskjellen mellom amerikansk og norsk samfunn tydeligere frem. Kort fortalt: I Norge kan folk som det ikke går så bra for, stole på samfunnsmessige systemer som sikrer vedkommende livsnødvendigheter. I USA er systemene mindre dominerende, så den enkelte må i større grad støtte seg på sitt eget kontaktapparat som er familie, venner, familiens venner, kolleger, naboer eller den lokale kirkemenigheten, for å nevne noe. Mange av sakene i rettssalen til Judge Judy handler om nettopp dette.

Her er tre eksempler fra dagens USA:

Kelly har ikke noe sted å bo for seg og sitt lille barn. Venninnens svigerinne tilbyr et rom over garasjen, men Kelly stopper å betale husleie fordi husværet har for store mangler. Kelly blir sparket ut på gaten, og bor nå hos tanten sin. Venninnens svigerinne saksøker Kelly for to måneders husleie. Kelly har gått til motsøksmål for bruk av vold.

Ashley og Mike har vært samboere i to måneder da Mikes bil brått bryter sammen. Uten bil kan han ikke ta seg frem til jobben sin. Ashley, som har fast jobb på super’n låner Mike penger slik at han kan kjøpe en bruktbil. Så brytes samboerforholdet opp. Ashley krever at ekssamboeren betaler tilbake lånet, men Mike har i mellomtiden vraket bilen, mistet jobben og flyttet inn hos ny samboer. Han erkjenner ikke å ha lånt penger og hevder på sin side at pengene var en gave.

Fraskilte Frank har mistet jobben og leiligheten. Et ektepar i menigheten tilbyr ham et midlertidig husvære under forutsetning av ingen røyk og alkohol. Frank blir fersket for å drikke øl, og blir sparket ut. Han saksøker ekteparet for en TV og en lenestol som er blitt ødelagt etter å stått utendørs i flere uker. Ekteparet sier at de ga beskjed til Frank om å hente sakene sine, men han dukket aldri opp.

Jeg har fremdeles norskebrillene mine på. Jeg humrer for meg selv, og forestiller meg hvordan situasjonene ville vært i Norge:

Kelly har ikke noe sted å bo for seg og sitt lille barn. Kelly får nøkkel til en liten, grei, kommunal leilighet.

Ashley og Mike har vært samboere i to måneder da Mikes bil brått bryter sammen. Uten bil kan han ta bussen til jobben. Kanskje han får råd til å reparere bilen sin igjen?

Fraskilte Frank har mistet jobben og leiligheten. Frank går på NAV og har selv skaffet seg ny leilighet og et nytt liv.

Judge Judys episoder handler om krav begrenset oppad til  fem tusen dollar. Det er ikke vanskelig å forestille hvilke saker som kan dukke opp i en ordentlig amerikansk rettssal!

I USA er du virkelig fattig hvis du mangler både penger og kontaktnett. Mangler du penger i Norge, vil systemet redde deg. Men hva gjør du hvis systemet svikter deg? Vi leser jo nesten daglig om folk som faller utenfor systemet. Systemet gjelder «alle», – men ikke sånne tilfeller som deg. Så hvis du faller ut av systemet, er det selvfølgelig kontaktnettet ditt som vil fange deg opp. Du er selv ansvarlig for at du har et kontaktnett.

Jeg tror mitt råd er helt i tråd med Judge Judy, når jeg sier:

🙂 Få deg en jobb, betal forsikringene dine, skift olje på bilen, og stell pent med vennene dine.

Reklame

Én kommentar

  1. Det må jeg si var kloke ord på en onsdagskveld. Du har trukket frem mange fine poeng ut i fra en serie som jeg selv oppfatter som kjefting og underholdning(ala Hells Kitchen) – dette er ikke ironisk ment, men positivt. Jeg skal garantert se på Judge Judy med nye øyne neste gang programmet ruller over skjermen min.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..