Sveriges nasjonalformue på ekspressbussen!

I sin 1. mai tale anklager tidligere LO-formann Roar Flåthen Sveriges statsminister for å busse Sveriges ungdom og fremtid til Norge.

pippi_on_boardEr de seneste opptøyene i Stockholms-forstaden Husby et forvarsel? Unge mennesker, hovedsakelig med innvandrer-bakgrunn, fulle av forventninger til velferdssamfunnet, ønsker status og verdighet. Uten jobb-muligheter ser det mørkt ut.

Et annet sted  i Sverige sitter en gruppe svenske ungdommer i en ekspressbuss på vei til Oslo for å jobbe. Disse ungdommene er ikke delaktige i noen opptøyer. De representerer et øvre middelsjikt av svenske ungdommer. Majoriteten mangler riktignok høyere utdannelse og er ikke faglærte, – men rene og pene i klærne, presentable og særdeles motiverte for arbeidslivet.

« Det er Sveriges nasjonalformue dere setter på bussen! »

I Sverige er hver fjerde ungdom arbeidsledig. Arbeidsformidlingen i Sverige har publisert informasjon til unge arbeidssøkende hvor Norge fremstilles som «veien og lyset». Ett av arbeidskontorene skal visstnok ha sponset bussbilletter til Oslo for sine arbeidssøkende. Snakk om å feie problemene under teppet!

LO-formannens politiske budskap er at Sveriges ungdomsledighet er et resultat av feilslått politikk. Han gjør et poeng av den gunstige situasjonen Norge er i. Først gir han de rødgrønne æren for dette, deretter stikker han en pekefinger i øyet på Høyre og sier:

« Jeg konstaterer at Høyre her hjemme ser over Kjølen for å hente inspirasjon »

Ungdomsledigheten er et problem som både AUF og Unge Høyre kommer til å fokusere på under valgkampen. Begge vil bekjempe ungdomsledigheten med ulike løfter om tiltak – AUF med sitt Ungdomsløfte der NAV i tillegg til sine vanlige tjenester skal tilby oppfølgning innen skole, rus, helse og psykiatri. Unge Høyre ønsker å gjøre det lettere for næringslivet å opprette midlertidige stillinger.

Men få politikere mener på alvor at det bør skapes flere varige, ufaglærte arbeidsplasser.

Derfor blir den beste løsningen mot ungdomsledighet å dytte unge mennesker videre i skolesystemet. Dette er like aktuelt på begge sider av kjølen. Jeg undrer meg over hvorfor så mange oppegående svenske ungdommer dropper ut av skolesystemet? Er det av kjedsommelighet? – Manglende tro på fremtiden som ferdig utdannet? – Manglende økonomiske støtteordninger til studenter? Det er helt på sin plass å kritisere statsminister Fredrik Reinfeldt for landets ungdomspolitikk.

Rødgrønt eller borgerlig – spiller det noen rolle?

Det er ikke lenger mulig å ta samme dyptgripende, nasjonale politiske grep om økonomien som man kunne i 70-årene. Økonomien i vår del av verden har utviklet seg til å bli mer global, mer omseggripende, mer markedsstyrt og mer sårbar. Også i EU-landet Sverige ser man dette tydelig.

Flåthen oppfordrer de svenske ungdommene til å organisere seg, og her har LO en viktig oppgave. Det som ikke ble sagt i LO-formannens tale, var at svensk ungdom ikke søker mot de store, tradisjonelle industribastioner hvor LO har sterke røtter. Det ser ut til å være handels- og servicenæringen som trekker flest svenske ungdommer. Talsmenn for disse arbeidsgiverne er neppe enige i at arbeidsplasser skapt i deres bedrifter, er et resultat av vellykket rødgrønn politikk.

Snart kommer de velutdannede svenskene også!

Jeg har både bodd og jobbet i Sverige, – i de siste årene mer sporadisk. Å jobbe sammen med svenske kolleger har gitt meg mye, både faglig og personlig. Men jobbsituasjonen for flere av mine høyt kvalifiserte svenske kolleger har vært vanskelig. Det har den vært lenge.

I dag jobber 70 000 svensker i Norge. En stor andel av disse er unge, ufaglærte og ikke spesielt stedbundne. Hvis gigantene i det svenske næringslivet fortsetter å rakne, vil vi komme til å få en like stor strøm av voksne, etablerte, høyt kvalifiserte, tunge fagpersoner til Norge. Dette er bekymringsfullt – ikke for deg og meg, men for Sverige.

Da snakker vi ikke bare om den svenske nasjonalformuen, men selveste arvesølvet!

Tidligere LO-formann Roar Flåthens tale på 1. mai 2013, Bergen
Artikkel i DN 15.05.2013 Nå kommer de velutdannede svenskene!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s