Jeg fisker, – men aner ikke hvorfor!

Jeg elsker å fiske! Jeg har fisket så lenge jeg kan huske. I det siste har begynt å spørre meg selv: Hvorfor driver jeg med dette? Er det noe som mangler oppe i hodet mitt?

Er fisking uhelbredelig galskap?

Er fisking uhelbredelig galskap?

Midt i indre Oslofjord, der danskebåtene går forbi, ligger jeg med den lille båten min og fisker. I hånden har jeg en fiskeharpe med solid nylontau.  Nederst har jeg festet yndlingspilken min, en 250 grams svenskepilk. Opphenget i dag er blanke skjekroker med litt rødt på. Småseien er i bittet. Jeg tror de har stått her en stund. Ekkoloddet sladret om stimen, men først nå har de begynt å bite.

Hva er det egentlig jeg holder på med? Drar opp fisk rundt minstemålet som må lirkes av og slippes uti sjøen igjen? Ingen hjemme sulter etter fisk, akkurat! Mine utgifter til drivstoff, fiskeutstyr og kaffe har sannsynligvis allerede overskredet hva fersk sei koster i nærbutikken!

Her hvor jeg ligger, har jeg full oversikt over hav og himmel. Vinden har løyet fra sør. Jeg ser at det kommer en ny, mørkere værtype og en ny vind ser ut til å bygge seg opp svakt fra vest. Vi fiskere er gode til å lese vær, vind og vannstrømmer. Vi kan forutse hvor fisken står, – og som nå – at den vil komme til å flytte på seg.

Ganske riktig. Etter tyve minutter er det ikke mer liv her jeg ligger. Jeg skjenker meg kaffe fra medbrakt termos. Å være ute på fjorden i t-skjorte og tresko i mai er bare herlig!

Tidligere kom jeg i prat med en av mine naboer som er lidenskapelig seiler. Jeg så flere likhetstrekk med fisking og ville formidle dette til min nabo, som ikke kan noen ting om fisking. Jeg greidde rett og slett ikke å formulere hvorfor jeg liker fisking. Tilslutt kunne jeg bare si:

«Jeg elsker å fiske, men aner ikke hvorfor!»

Fra min posisjon ved bøya på Vestre Måsane kan jeg se en annen båt som fisker nærmere Nesoddlandet ved Steilene. På andre siden av fjorden skimter jeg en snekke som dorger på yttersiden av Langåra, men det er så langt unna så jeg er ikke sikker på om den bare går i rolig kaffefart. Fiskere er gode til å oppdage andre fiskere. Det er selvfølgelig fordi vi er nysgjerrige etter å finne nye fiskeplasser, eller kanskje en stim?

Derfor synes jeg det er merkelig at andre sjøfarere er så dårlige til å oppdage fiskere, – selv midt på blanke dagen! Jeg synes det er lite hyggelig at noen holder full fart rett mot for å svinge utenom i siste liten. Spesielt når det er plenty med plass. Jeg fisker aldri inne i trange sund. Det står vel noen til rors? Jeg vet at det er flere enn meg som nyter stillheten i båt et stykke ut på fjorden med motoren av. Kanskje emnet: «Hvordan oppdage at noen fisker» bør inn i pensum til båtførerprøven?

fishing91Jeg starter motoren for å flytte meg hjemover. Jeg rigger til en enkelt fiskestang for dorging. Ytterst setter jeg en 40 grams Møresild. Opphenget er et «hekle», det vil si helt enkle kroker med et rødt øye. Det brukes vanligvis til å fange sild og makrell. Men du kan få stor ørret på dem, også! For å få redskapen til å holde seg nede i vannet, setter jeg på en «Paravan». Da kan jeg også få lyr og sei.

På vei hjem sveiper jeg rolig innom holmer og skjær i tre knop. Mannen som kommer bak i motorseiler med slepejolle må tro jeg er enten sørpe full eller gal. Jeg skjenker meg en siste kaffetår og skuer langs Rauskjæra som er folketomme i dag. Når kveldene blir lysere, kommer kajakkpadlerne helt ut hit på kvelden og nyter stillheten.

Jeg går langs med skjærene der de tidvis stikker opp over vann og dukker under vann. Det er slike steder fisken liker seg mot kvelden. Jeg følger med på ekkoloddet. Det bruker å stå fisk mot undervannsskjæra østafor Skaueren. Like etter at jeg passerer en merket åpning i skjærene, ser jeg at motorseileren, som har ligget bak meg, plutselig har svingt inn i kjølvannet mitt og er på vei over. Jeg løper ut av styrhuset for å forhindre at snøret treffer noen om bord. Deretter prøver jeg å få snøret under vann, sveive inn, – men det er ennå sig i båten min. Mannen i motorseileren slakker opp noen sekunder, men skjønner nok ikke hva jeg holder på med – gir gass rett over … «snap!»

Er det rart folk ikke skjønner, når ikke jeg engang greier å forklare hvorfor jeg liker å fiske?

02062011147
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..